17
Сря, Юли
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

jp80 % от персонала на свиленградската жп гара се включи в националната предупредителна стачка на железничарите в четвъртък, съобщи тукашната лидерка на КНСБ Надя Димитрова. Служителите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/, Товарни превози, Вагонна и Билетна служба останаха на работните си места, но не изпълняваха задълженията си за 1 час – от 10,00 до 11,00 часа. Така влакът за Пловдив, който сега пътува само до Димитровград заради реконструкцията на жп линията, замина от тукашната гара не в 10,00 часа, както е по разписание, а с едночасово закъснение. От това бяха засегнати трима пътници, които обаче търпеливо изчакаха тренът да потегли. Обикновено с този влак пътуват около 15-20 души, сега са по-малко, защото хората са информирани за стачката, обясниха от билетната каса. От сутринта ни се обаждат граждани, за да питат ще замине ли композицията и кога, допълниха от там.

Солидарност с протеста на тукашните жепейци са изразили гръцките им колеги. Ние ги предупредихме, служителят от Гърция каза, че няма да допусне товарен влак по време на едночасовата ни стачка, обясни Надя Димитрова. Иначе на всеки кръгъл час от южната ни съседка пристигал товарен трен.

За четвъртък след обед бе насрочена нова среща между профсъюзите и ръководствата на БДЖ и НКЖИ. Железничари казаха, че ако не бъдат удовлетворени исканията им, ще преминат към следващата стъпка – безсрочна стачка и спиране на влаковете от 8 до 16,00 часа всеки ден от петък /11-и март/ нататък. Хората са решени, стигна се до тук, но се надяваме всичко занапред да се оправи и най-вече да няма съкращения, каза лидерката на „Подкрепа“ Жулиета Янчева. Преговорите в четвъртък продължиха до късно вечерта и до редакционното приключване на броя не стана ясно дали е постигнато споразумение и ще продължат ли стачните действия.

Недоволството сред железничарите беше породено от подписаното споразумение за заем от Световната банка за 600 млн. лева, което предвижда 30% намаление на разходите за персонал. Така според изготвения план за преструктуриране на железниците, близо 8 000 души ще бъдат съкратени до 2016 г. Синдикатите настояват оздравяването на компанията да бъде чрез естествено оптимизиране на персонала – пенсиониране, текучество, а не съкращения. Сред мотивите за стачката са и лошите условия на труд, неосъществени социални плащания. Тези милиони, които ги чакат от Европейския съюз, ще отидат за погасяване на заемите, това означава, че нито един вагон няма да се купи и никъде няма да се направи ремонт, каза Надя Димитрова.

Елена МИХАЛЕВА