18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

taxiОбщинските съвети ще определят таван на цените на превозите

В Свиленград има нелегални таксита, които са ни нелоялна конкуренция, алармира в редакцията на „Старият мост“ собственик на жълта кола. Ние, редовните, плащаме данъци, а те обират хубавите курсове, допълни свиленградчанинът, който пожела анонимност, тъй като се страхува от бичуване от колегите си. Според шофьора, собствениците на нелегални таксита имали по едно редовно, което чакало на стоянката. Когато се появял клиент, го качвали на „цивилното“ такси, с което правели превоза. Така собствениците на нелегални таксита извършвали дейност, без да плащат данъци и разрешителни за тях, спестявали и от осигуровки на шофьорите. Ние даваме пари за застраховки, за разрешително от общината и т. н., в същото време те си карат така, а властите не се интересуват, каза свиленградчанинът. И без това работата много омаля, няма клиенти, пуснаха и автобус до Гърция, така секнаха и курсовете до южната ни съседка, добави той.

В компетенцията на ДАИ е да извършва проверки за нелегални таксита, общината няма такива правомощия, каза Димитър Бакърджиев, който е старши експерт по опазване на общинската собственост в ОбА и е в транспортната комисия. Аз нямам такива впечатления, не сме получавали сигнали, всичко може да се говори, но трябва и да се доказва, допълни той. Бакърджиев каза, че такситата в Свиленград са 54. Таксата за разрешителното, която се внася в общината, е 180 лв.

Наскоро регионален ежедневник публикува информация, според която всяко пето такси в Хасково е незаконно. От 320 коли, които извършвали таксиметрови услуги, поне 60 били с нередовна документация или нелегални. За това са алармирали от една от най-големите хасковски таксиметрови фирми, като обяснили, че повечето от незаконните таксита, например, имали по два касови апарата. Единият бил за пред данъчните със смешни дневни обороти, а другият – за клиента.

Шефът на ДАА-Хасково Антон Ставрев е обяснил, че правят ежедневни проверки, като месечно издават по 30 акта на стойност от 100 до 500 лв. Най-честото нарушение било  невключен касов апарат при наличието на клиент в колата, масово не се попълвали и пътните листове. Ставрев не отрекъл, че има нелегални превозвачи, но не определил каква е бройката им.

Местни таксиджии се оплакват и от липса на достатъчно стоянки. Има по няколко места на автогарата, до „Свилена“ и пред пощата, но те не са наредени в колона, както в другите градове, каза собственик на жълта кола. Така нямало ред при поемането на курсовете, което често водело до кавги между шофьорите.
Таванът на тарифите за километър на такситата пък вече ще се определя от Общинските съвети. Това реши Народното събрание, като прие на второ четене промените в Закона за автомобилните превози. Цените ще се актуализират най-малко веднъж годишно. 3 000 лева е санкцията за шофьор, който кара на по-високи цени. Министърът на транспорта Александър Цветков призова общините да не се поддават на натиск от таксиметровите компании по отношение на прага. Той уточни, че смисълът на тавана е да няма спекулации. Транспортният министър призова да не се стига до увличане и вдигане на тавана на цените, а той да бъде реалистичен. Новата мярка предвижда спиране от движение незабавно на някой автобус или автомобил, който кара "черен" курс. След като влезе в сила законът, ще започне национална акция, уточни Цветков. На много места черният пазар буквално задушава легалните превозвачи, те работят неефективно, защото им се крадат клиентите, подчерта министърът.

Местните таксиджии ще се опитат да задържат сегашните цени. Заради непрекъснато поскъпващите горива обаче не се знае колко ще издържат. В момента градският курс струва твърдо 2 лв. Извънградското пък е около 80 стотинки до левче на километър.

СМ