28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

След регистрацията на Сдружение „Местна инициативна група – Любимец“ управителният съвет на сдружението обяви конкурс за изпълнителен директор.

На първия тур за допускане до участие по документи са одобрени само трима от общо 19 кандидати. Единият от тях обаче – настоящият зам.-кмет Станислав Видев, няма навършени две години управленски опит, но членовете на УС си затварят очите и, въпреки явното нарушение, го допускат до участие. За да замажат гафа, проточват самия избор след 2 февруари 2011 г., когато Видев вече е натрупал изисквания стаж. За целта един от членовете на ръководното тяло дори обявява, че заминава за портокали в Гърция, въпреки че постоянно си пие кафето в Любимец.

На финалния етап от конкурса от всеки кандидат се изисква документ, че е управлявал проект, програма, стратегия за над 100 хил. лева. Единият от претендентите представя документ, че е управлявал проекти за 14, 5 млн. евро, другият декларира, че е разработил, спечелил и реализирал повече от 5 проекта, между които един за над 400 000 лв. Кметът на общината издава на Станислав Видев уверение, че е ръководил проект за 200 хил. лв., въпреки че няколко дни преди това е декларирал категорично пред един от кандидатите, че Видев никога не е управлявал подобен проект. Този кандидат и един член на УС, който е избран от квотата на общината и е общински съветник, обявяват уверението за невярно и искат документи, че действително кандидатът е бил назначен със заповед да ръководи подобен проект и е подписвал финансовите документи по него. Такива доказателства не са представени. И двамата искат кандидатът да не бъде допуснат до последния тур. Част от членовете на УС, двама от които са от общинската администрация, отказват.Тогава общинският съветник Любомир Вълчанов напуска заседанието на комисията. Естествено, тя избира действащия в момента зам.-кмет Станислав Видев. По този начин за изпълнителен директор на „МИГ – Любимец“ е определен кандидат с най-недостатъчен капацитет и явни несъотетствия с обявените критерии.

Най-честите коментари на хората от града по повод на този избор са, че един от сегашните управници на Любимец панически бърза да напусне потъващия кораб.

Иван НИКОЛОВ,

Любимец