13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Тонове опасни отрови могат да изтекат в Марица. Вододайната зона на Свиленград е застрашена

Истинска екобомба цъка край гр. Любимец и застрашава живота и здравето на хората от региона. Тонове пестициди всеки момент могат да изтекат във водите на р. Марица и да отровят всичко живо наоколо.

Опасните отрови са складирани  в стара сграда в местността „Хисаря“ в любимецкото землище по пътя за с. Ерусалимово. Мястото много лесно може да бъде локализирано по острата миризма, която се разнася наоколо. Постройката е част от комплекса на бившето военно стрелбище, който е прехвърлен в собственост на община Любимец. В някогашния гараж за военна транспортна техника с площ около 100 – 120 кв. метра са струпани над 10 тона чували, бидони, варели със силно токсични препарати – пестициди, използвани по времето на ТКЗС в селското стопанство. Допреди десетина години отровите са били преместени от склад край селскостопанското летище по пътя за с. Лозен. Според осведомени, в порутената постройка край Любимец са струпани едни от най-силните пестициди – ДДТ, Б 58 и други вещества, които са забранени за употреба. За тях е научно доказано, че предизвикват увреждане на плода, повишение на честотата на раковите заболявания, намалена имунна защита, заболявания, свързани с невропатия, ендокринни увреждания, репродуктивни дефекти и др.

Именно тези изключително опасни отрови се съхраняват в порутена постройка, чийто покрив е пробит и тече, стените са прогизнали и се рушат. При един пороен дъжд сградата може да се срути, водата да отмие препаратите и да ги отнесе по дерето надолу в Марица, която отстои само на 500 метра. Има голяма вероятност по течението отровите да достигнат до вододайната зона на Свиленград и да застрашат живота и здравето на хората.

Междувпрочем, обектът е поддложен на постоянни вандалски набези – изкъртени и отнесени са тухли, покривни плоскости, дограма, железа, а наскоро е изкопан и задигнат дори подземен кабел за високо напрежение. На практика на сградата е останала само една заключена метална врата и е въпрос на време тя да бъде изкъртена и задигната за старо желязо.

Екологът на община Любимец Ралица Караджолова потвърди пред „Старият мост“, че проблемът е действително сериозен. „Имаме разработен проект, но не е внесен в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, тъй като финансирането на такива проекти е спряно – сподели тя. - Информирали сме РИОСВ, Гражданска защита, всички институции, идваха на проверка, но само констатират фактите.“ Специалистката посочи, че са необходими средства за закупуване на съоръжения за дългосрочно и безопасно съхраняване на пестицидите – т. нар. „ББ – куб“, имало и вариант за изгаряне на токсичните отпадъци, но такава технология не е въведена в България.

СМ