03
Нед, Мар
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт
 

Трима са столетниците в Свиленград. Най-възрастната жителка на общината е Анастасия Тенева. Баба Шинка, както я знаят всички, на 21 януари навърши 101 години. За впечатляващата си възраст от повече от век тя изглежда поразително добре. През дългия си досегашен живот тя никога не е боледувала. Не пие никакви лекарства. Преди около три години се наложило да й направят операция на очите, защото имала перде. Лекуващият доктор от Стара Загора повикал в стаята й лекари-стажанти с думите „Елате да видите едно чудо на природата“, защото като се изключи проблемът с очите, нашенката не знае що е болест и е в отлично здраве.

Тази година вуйчо и вуйна се разболяха от грип, но на баба нищо й няма, чувства се добре, каза пред „Старият мост“ известният свиленградски попфолк певец Милко Калайджиев, който е внук на баба Шинка. Веднъж я попитах какво прави, а тя ми отвърна, че чака вече да умира, добави шеговито мустакатият славей.

Тази година още двама свиленградчани ще захванат 100-те, сочат данните от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към ОбА. Неделчо Мавров Бойков е роден в далечната 1912 г. Той е от Костур, но сега живее при децата си в Свиленград. Чувствам се добре, движа се, само малко ме болят краката, но досега не съм имал тежка болест, лекарства не пия, сподели дядо Неделчо. Той обясни, че се храни винаги по едно и също време. Обича да си похапва пилешко месо и плодове. Пийва си по една чашка винце. Всеки ден прави гимнастика.

През 2011 г. 99 години ще навърши и свиленградчанката Райна Тенева Николова. Възрастната жена обаче не е добре със здравето. За нея се грижат близките й.

98 години пък предстои да навърши Петранка Михайлова Коларова, която живее при сина си Георги Коларов и съпругата му.

Елена МИХАЛЕВА