17
Сря, Апр
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

Провеждат курс за млади ловци

95 диви прасета отстреляха тукашните авджии през тазгодишния сезон за едър дивеч, сочат обобщените резултати. Любителите на чифтето от ловно сдружение „Сакара“ са повалили 20 екземпляра, като 16 са гръмнали членовете на дружинките в Дервишка могила и Лисово, а 4 – в Капитан Андреево.

Авджиите от ловно-рибарско дружество „Свиленград“ пък са отстреляли 75 прасета. С най-много – 15, е дружинката в село Студена. Следват ловците от Сладун с 12. Авджиите не са успели да изпълнят спуснатата квота от 144 животни.

Причината за това е, че заради шапа се проведоха два излета по-малко, а и в някои дружинки имаше доста пропуски, обясни зам.-председателят на дружеството Петър Вангелов. Освен това на няколко места бяха засичани вълци, а когато в района има такъв хищник прасетата се събират на по-големи групи и това води до по-голяма миграция, допълни той. По думите му пролетните таксации ще покажат дали броят на дивите прасета е намалял. През този сезон една от тукашните дружинки получи правото на два излета за зайци, при които са гръмнати 36 животни. За тази година от дружеството са заявили за разселване 1 200 яребици, 250 кеклика и 200 фазана. След като ги получим, ще ги отгледаме в изградените миналата година 6 волиери, след което ще ги пуснем по ловните полета, каза Вангелов.

Както е известно, ловният сезон бе прекратен предсрочно заради откритото огнище на шап. Според заповедта забраната е за три месеца, надяваме се, че ситуацията ще бъде овладяна и ще започнем нормално следващия сезон, каза Вангелов.

В момента в ловно-рибарско дружество „Свиленград“ се организира провеждането на курс за млади авджии. Желаещите да се включат могат да се запишат до 28 януари в офиса на сдружението. Сега тече и кампания по подновяване на членството. До момента 60 % от авджиите са направили това. Крайният срок е до 28 февруари.

Елена МИХАЛЕВА