19
Пет, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

krustМихаил Стратиев за втори път вади разпятието от водите на Марица. Старозагорският митрополит Галактион отслужи празнична литургия

23-годишният Михаил Стратиев спаси кръста на Йордановден. На празника във водите на Марица се хвърлиха седем смелчаци. Мишо обаче се оказа най-бърз и пръв стигна до разпятието. Реших да участвам в ритуала и се хвърлих в реката за здраве, сподели минути след като излезе от ледените води на Марица спасителят на кръста.

galaktionМайсторче съм, работя по строителството, зидария, мазане, каквото има, не съм скочил заради паричната награда, а защото съм вярващ, добави той. Михаил все още не знаеше колко пари е получил в пликчето от Старозагорския митрополит Галактион, който и тази година водеше ритуала, но беше категоричен, че ще ги похарчи за почерпка с приятели за здраве. 23-годишният нашенец е женен отскоро, все още няма деца. Той спасява разпятието за втори път. През 2008 г. скочих за пръв път за кръста и го извадих, тогава годината ми беше много хубава, вървеше ми, сигурно бях благословен, сега при второто ми участие пак успях и за 2011 г. си пожелавам всичко хубаво, сподели Мишо, който е от ромски произход.

И тази година християнският ритуал се проведе на стария мост на река Марица. По традиция стотици свиленградчани се стекоха да наблюдават хвърлянето на кръста. Смелчаците започнаха да се подготвят за скачането във водата, когато пристигна шествието от църквата „Св. Троица“, където преди това митрополит Галактион отслужи празнична литургия. Един от мераклиите се заблуди и се хвърли в реката още преди владиката да хвърли разпятието. Наложи се след това да чака мокър на студа. Друг пък влезе до кръста във водата и така изчака хвърлянето на кръста.

За безопасното провеждане на ритуала районът бе отцепен от полицейски патрули. Екип от пожарникари пък следеше за евентуални инциденти. Както е известно, преди няколко години нашенец падна от моста, докато наблюдаваше хвърлянето на кръста. Тогава човекът дълго се бори с течението на реката и малко остана да се удави.

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се също, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, годината ще е плодородна и добра.

Елена МИХАЛЕВА