14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

nosmkingПроверки по заведенията в Свиленград дали се спазват новите изисквания в Наредбата на Министерството на здравеопазването, определяща правилата за пушене в закрити обществени помещения, стартираха през седмицата. Това съобщи пред „Старият мост“ д-р Иван Александров, началник на отдел „Опазване на общественото здраве“ към РИОКОЗ-Хасково.

Указанията ни са на този етап да обхванем по-големите обекти, които в Свиленград са около 16-17, каза д-р Александров. По думите му сега на собствениците се връчват предписания. След около месец ще се извършват нови проверки, като при неспазване на изискванията ще се налагат санкции. Глобата за неизпълнение на предписанието за едноличен търговец е от 500 до 2 000 лв. при първо нарушение и от 1 000 до 3 000 лв. при второ. Размерът на санкциите за юридическите лица пък е от 1 000 до 3 000 лв. и от 2 000 до 5 000 лв. съответно при първо и второ нарушение.

Според наредбата собствениците на заведения с площ до 50 кв. м трябва да решат дали в тях ще се пуши или не. Ако в помещението ще се пуши, на видимо място на входната врата трябва да се сложи трайна маркировка с надпис, че се допуска тютюнопушене и, че е забранено за лица под 18-годишна възраст. Необходима е и добра вентилационна система. Ако собственикът на заведение до 50 кв. м е решил в помещението да не се пуши, това трябва да е указано на входа. На вратите на някои от кафенетата в центъра на Свиленград вече има указателни табели, че в помещенията е забранено тютюнопушенето.

В по-големите заведения /с площ над 50 кв. м/ пушачите трябва да са отделени в специални зали на по-малко от половината от площта на заведението. Зоните с цигарен дим трябва да имат въздухонепроницаеми прегради и много добра вентилационна система. Законът предвижда достъпът на лица под 18-годишна възраст до тези зони да е забранен, дори и с придружител.

Някои представители на ресторантьорския бранш обаче смятат, че няма смисъл да влагат средства в обособяване на помещения за пушачи с прегради и вентилационни системи. Причината са очакванията текстовете в закона да отпаднат напълно и в страната да бъде изцяло забранено пушенето на обществени места. Вероятността за това е свързана с плановете на Европейската комисия да премахне частичната забрана за тютюнопушене на всички обществени места в Европейския съюз и да въведе тотална забрана поетапно до 2012 г. Началникът на отдел "Опазване на общественото здраве" в Министерството на здравеопазването Маша Гаврилова заяви, че има реална възможност през 2012 г. в България също да бъде забранено тютюнопушенето на обществени места.


Елена МИХАЛЕВА