17
Сря, Юли
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Северина Методиева отива на борсата

Шефката на дирекция „Бюро по труда“-Свиленград Северина Методиева бе освободена от длъжност. Постът е овакантен от 1-ви декември. Служебното правоотношение е прекратено по инициатива на органа по назначаване. В мотивите е записан чл. 107 А от Закона за държавния служител.

Освобождаването ми от длъжност не е по взаимно съгласие, бях поканена на разговор, на който ми казаха, че имало решение на определена политическа сила и ако не се съглася да освободя мястото, ще правят проверки в бюрото всеки месец, каза пред „Старият мост“ Северина Методиева. Аз трябва да съм пълен идиот, за да подложа и себе си, и колегите си на подобно изпитание, затова подписах, допълни тя. Според чл. 107 А ще й бъдат изплатени 6 брутни работни заплати, както и неползваният отпуск.

През август в тукашното бюро по труда е била извършена проверка, назначена със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта. Същата госпожа само два дни преди това ме пусна в отпуск, а са инспектирали и моята работа, нищо, че аз отсъствам, каза Методиева. По думите й проверката целяла дисциплинарното й уволнение, но мотиви за това не били открити и нещата се успокоили. През октомври ми беше съобщено от една от колежките директорки, която е активистка на управляващата политическа сила, че не можело да се издържа повече и имало натиск за това място, обясни вече бившата шефка на бюрото по труда. И така през ноември преди да отидем на атестации в София, както всяка година, ми се обадиха пак по заръка на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта, която казала, че просто не се удържа на натиска, каза още Методиева. На атестациите тази и миналата година тя е получила двойки, като по закона за държавния служител това е много висока оценка. В предишните години е имала тройки. След атестациите тя е била поканена на разговора, на който е получила предложението да освободи мястото. Според мен това е по-скоро проява на нечий инат или на някаква амбиция, каза Методиева. За тази смяна немалка роля има и нашата регионална дирекция в Хасково, през последните години нашето бюро зае едно от водещите места на регионално ниво и се наруши принципът „всяка жаба да си знае гьола и мястото в него“, добави тя.

Северина Методиева беше директор на бюрото по труда 4 години и 5 месеца. Тя беше назначена по време на управлението на тройната коалиция, когато министър на труда и социалната политика беше Емилия Масларова. Методиева е червена активистка, била е секретар и зам.-кмет на общината. Тя е вторият за тази година червен кадър, отстранен от държавна служба. Както е известно, през март т. г. бе освободен шефът на ВиК Михаил Милев.

Сега длъжността директор на бюрото по труда се изпълнява временно от Соня Костова, която е началник на отдел, до провеждането на конкурс. Според осведомени за шеф на трудовата борса се спряга името на Нина Грозева от Любимец, която е работила в „Социални грижи“, а сега е безработна.

СМ