14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мерцедес троши картер заради улична шахта

Свиленградчанинът Иво Пиперов ще съди общината. В понеделник картерът на неговия „Мерцедес 190 Е“ се потроши заради улична шахта. 21-годишният нашенец е твърдо решен да търси правата си по съдебен път.

Шахтата, която незнайно защо е значително по-висока от нивото на улицата, се намира в кв. „Изгрев“ близо до ресторант „Малибу“. За инцидента в редакцията на „Старият мост“ сигнализира потърпевшият. Карах си нормално, с не повече от 30 км/ч, това си личи и по спирачния път, а вижте какво стана, така ли няма кой да я оправи тази шахта, ядосва се Иво. След като се ударил в тежкия метален капак на шахтата, картерът на мерцедеса му се бе спукал, а маслото се бе изляло на улицата. Повреден бе и смукателят на помпата. Дали има други аварии ще стане ясно като я закарам в автосервиза, каза шофьорът. По груби сметки ремонтът ще му излезе около 1 000 лв. Обадих ви се, защото, ако си мълчим, утре ще пострада колата на някой друг, подчерта водачът и допълни, че е решил да заведе дело. Той бе повикал патрул на „Пътна полиция“. Катаджиите са му съставили акт, за да могат да му издадат протокол за повредите по автомобила. Въз основа на протокола след това потърпевшият ще обжалва акта, обясниха запознати.

На мястото на инцидента се бяха насъбрали около десетина възмутени граждани. Само за около месец и половина тук има 5-6 случая на пукнати картери на различни автомобили заради тази шахта, каза възмутен Георги Димитров, който е собственик на ресторант „Малибу“. Всяка седмица някой има главоболия, сред потърпевшите има и гръцки граждани, допълни той. Много често стават такива инциденти тук, каза Димитрина Бошнакова, собственичка на магазин за месо в близост до проблемния участък.

Шахтата, която троши картери, е почти на нивото на бордюра. На няколко метра от нея има друга, която също е висока и създава проблеми на шофьорите. Освен това, няма никакви пътни знаци, които да предупреждават за препятствията. По улицата няма и разделителна ивица. Плащаме си редовно данъците, а какво получаваме, съсипаха ни и колите, и всичко, ядосва се Живко Желев, който също бе на мястото на инцидента. Тук има за половин час работа, ама няма кой да я свърши, допълни той. Заради такива шахти и заради дупките по улиците пукаме гуми, автомобилите ни са с разбити предници и изкривени джанти, ядосва се друг нашенец. Насъбралите се възмутени мъже сигнализираха и за още две проблемни шахти. Особено опасна е едната от тях, която се намира на уличката между ресторантите „Сухата река“ и „Свети Никола“ и е много висока. Другата е на ул. „Климент Охридски“ до бившия лимонаден цех.

В момента улиците в Свиленград са като след война, казват свиленградчани. Платната са осеяни с дупки, в които нашенци трошат колите си. Ямите са опасни и за движението, тъй като водачите се опитват да ги заобикалят и навлизат в насрещното платно. На улиците, по които текат ремонти, пък не се обозначава добре, че преминаването е невъзможно. Новите бордюри, които предстои да се поставят, се стоварват безразборно и също създават опасност за движението. Изнервени до крайност шофьори се лутат насам-натам и правят сложни маневри. Вярно, че е за добро, ама нека да се прави както трябва, каза свиленградчанин. Превърнахме се на маймуни, а си мълчим, допълни той.

Според адвокат Михаил Екимджиев има трайна тенденция в ръста на делата срещу държавата и у нас, и в Страсбург, като в това число се увеличават и делата за дупките срещу общините. Само за миналата година Столична община е била осъдена по 160 дела заради счупени по пътищата на София автомобили. Адвокат Екимджиев съветва хората, които искат да заведат дело срещу местната власт, ако са потрошили колата си, да се опитат по всякакъв начин да обезпечат доказателства. Освен протокол от „Пътна полиция“, хубаво е да има свидетели, ако човекът е пътувал сам, а наблизо има офиси, магазини, да поиска координати на хора, които са видели какво се е случило. Съдът е доста резервиран и снимки и записи невинаги се приемат като доказателство, но поне в психологически план те влияят, казва адвокат Екимджиев.

СМ