23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Родителите им отнасят глоби от минимум 300 лв. С най-малко 2 000 лв. ще се бръкнат собствениците на заведенията

11 непълнолетни свиленградчанчета бяха прибрани от местни заведения след 22,00 часа при акция на полицията, проведена в петък – 19-и ноември, вечерта. Това съобщи началникът на Районното управление на полицията в Свиленград комисар Красен Текелиев.

Служителите на реда са проверили 11 тукашни барове, ресторанти, клубове и кафенета. В едно от заведенията около 22,30 часа са били спипани 10 деца. Около час по-късно е открито още едно непълнолетно нашенче в друго заведение. Хванатите в нарушение тийнейджъри, които са на възраст от 14 до 16 години, са били заведени в тукашното полицейско управление. На родителите им са съставени актове. Глобата при първо такова нарушение е от 300 до 500 лв., а при повторно става от 500 до 800 лв. Санкция ще отнесат и собствениците на заведенията, в които са открити непълнолетните. Тя е в размер от 2 000 лв. до 5 000 лв. при първо нарушение и от 5 000 лв. до 8 000 лв. при следващо.

Същата нощ около 01,30 часа служителите на реда са спипали двама подрастващи на свиленградска улица в компанията на двама пълнолетни граждани. Четиримата се карали за нещо и вдигали шум. На родителите на непълнолетните са съставени актове по Закона за закрила на детето. Ченгетата са съставили още 4 акта за нарушаване на обществения ред.

Проверка е извършена и в заведенията в Любимец. Там обаче не са констатирани нарушения.

Комисар Красен Текелиев подчерта, че подобни акции ще се правят редовно. Санкциите никак не са малки, а законът трябва да се спазва и да се ограничи присъствието на децата в заведенията след указаното време, каза шефът на тукашните полицаи.

Както е известно, според Закона за закрила на детето, не е разрешено присъствието на малолетни и непълнолетни в нощни барове и други питейни и увеселителни заведения след 22,00 часа дори и с придружител. На обществени места пък след вечерния час непълнолетните трябва да бъдат с придружител.

СМ