27
Вт, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Със засилени мерки за сигурност работят служителите и на свиленградската поща при обработката на писма и колети. Както е известно, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков обяви най-високото ниво на сигурност – код „червено“, в „Български пощи“. Причина за това стана сигналът за съмнително писмо в пощенския клон на бул. "Скобелев" в столицата с получател израелския посланик, както и зачестилите случаи на бомбени заплахи с куриерски пратки в Европа.

Сега се проверяват всички колетни пратки, малки пакети и по-дебелите писма, каза началничката на свиленградската пощенска станция Стефка Делева. Ако колетът е бил опакован предварително, трябва да се отвори в присъствието на подателя и наш служител, допълни тя. По думите й гражданите вече са информирани и носят пратките си незапечатани. В пощата разполагат и с различни размери кашони, в случай, че се наложи да се разопакова колет. Заради мерките за сигурност сега се изискват имената и личните данни на подателя дори и за малките пакети. Задължително е също имената на подателя и получателя да са изписани четливо върху пратката. Персоналът на всички пощенски станции в общините Свиленград, Ивайловград и Любимец е инструктиран и служителите работят със заострено внимание, каза Делева.

На ден от Свиленград се изпращат около 20-30 колетни пратки. Обикновено те съдържат дрехи, лекарства и лични вещи. Клиенти на тукашната пощенска станция са и доста гърци. За южните ни съседи излиза по-евтино да пуснат пратка за България оттук отколкото от родината си. Имаме и клиенти от Турция, но по-рядко, каза Делева. В дългогодишната си работа на началник на пощата тя за пръв път се сблъсква с код „червено“. Преди години, когато се зашумя около антракса, пак имаше засилени мерки за сигурност, но не в такава степен, обясни Делева.

Според правилата, строго е забранено в пощенските пратки да се поставят запалителни и отровни вещества, възпламеними течности, златни и сребърни накити, платина, религиозни материали, банкноти, монети и др.

Елена МИХАЛЕВА