29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Сечта ще продължи, щели да се засаждат нови видове

Дърветата по три улици в централната част на Свиленград - “Ал. Стамболийски”, бул.”България” от стария мост до пл. “14 март” и “Трети март”, са орязани. Много свиленградчани се чудят защо големи кестени и липи са премахнати. Това са дългогодишни дървета, създават хубава атмосфера, а през лятото правят и сянка, на Запад ги пазят като очите си, а ние тук ги изкореняваме, недоумяват нашенци.

От Общинската администрация обясниха, че става въпрос за цялостна концепция за обновяване на растителността в централната част на Свиленград. Следващата улица, по която ще се работи, е „Цар Симеон Велики“, като се спазва последователността на плана за асфалтиране, обясни пресаташето на кметството Калина Райкова. Работата се извършва от Общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“. Отпадналите дървета ще се използват за отопление на читалища, пенсионерски клубове и детски градини и училища по селата, уточни тя.

По покана на общината двама специалисти от Лесотехническия университет в София са провели обследване на дървесните видове в централната част на Свиленград срещу хонорар от 2 000 лв. Анализът е изготвен от зам.-ректора на висшето учебно заведение доц. Петър Желев и колегата му доц. Евгений Цацков. Те са направили оглед на  състоянието на дърветата по бул. “България” и другите централни улици и са взели снимков материал. Разработката им е съобразена с климата, температурата и влажността на въздуха, количествата валежи по сезони и снежната покривка. Описани са наличните дървесни видове по улици, дадени са конкретни предписания за всеки вид – дали да остане, да се отстрани или да се редуцира короната му. Основни критерии за отстраняване на даден дървесен вид са дали уврежда сериозно тротоарната настилка, общото му здравословно състояние, дали причинява други затруднения и нарушения на градската среда, обясни Райкова.

Учените са установили, че 40% от дърветата в центъра са от вида сребролистна липа, който е с плитка коренова система, повдигаща настилките. Според тях някои видове като сребристия смърч са неподходящи за района и трудно издържат летните засушавания, а като цяло зеленината е неравномерно разположена. Специалистите са препоръчали при ново разположение на дърветата да се следва систематизиран план, като се направи обогатяване на растителността със  засаждане на дървета, подходящи за местните климатични условия, устойчиви на гъбички, насекоми и болести и с коренова система, която да не повдига тротоарната настилка. От иглолистните видове това са испанска ела, гръцка ела, ароматен калоцедрус, аризонски кипарис, моливно дърво, източна туя, западна туя, обикновен кипарис, а от широколистните - маклен, полски клен, палмоволистен явор кълбовиден шестил, дървовидна ружа, лагерстрьомия, японско птиче грозде, амброво дърво, каменен дъб, кълбовидна акация, кобусова магнолия, дафиново дърво и др. Учените са дали и  някои препоръки за засаждането.

Засега обаче не е ясно колко ще струва на общината подмяната на дървесните видове. В момента се проучват цените на дърветата както в България, така и в Турция, откъдето се внасят на изгодни цени, каза говорителката на кметството. Ако стойностите са над максимума за пряко договаряне, следващия месец ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на посадъчен материал, за да може рано напролет да започне засаждането на новите дървесни видове, уточни тя.

СМ