21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Уволниха целия персонал, начело с директорката. Обектът замразен, няма пречиствателна станция

Куп нередности и нарушения в транзитния бежанския център край свиленградското село Пъстрогор са установили комисии, назначени от директора на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. По случая с Центъра, изнесен в медиите преди време, се е сезирала прокуратурата и се води дознание. От своя страна Казаков е възложил няколко одита на различни институции. „Работа на ревизорите е да сезират прокуратурата или да се наложи административно наказание, но, според мен, има редица нарушения“, заяви той пред „Старият мост“.

Целият персонал на Бежанския център, начело с директорката Иванка Дякова, е освободен от работа. Преди няколко месеца са уволнени седемте служители, а от близо месец безработна е и самата Дякова. От  2008 г. те са щат в Агенцията за бежанците и са се водели на работа към нефункциониращия бежанския център край Пъстрогор. На седмината служители, назначени там, се плащали заплати и бонуси като награди, направи скандалното разкритие журналист от Нова телевизия. Директорът на Центъра Иванка Дякова пък ползвала служебен автомобил и телефон. Освен заплата от около 1 000 лв. шефката е прибрала и 4 бонуса в размер на една заплата от Агенцията, става ясно от ведомостите, с които журналистът  разполага. В материала се посочва, че за 10 месеца тя е пропътувала с държавната кола близо 20 000 км или по около 70 км пробег дневно. От отчетите лъснало още, че Дякова в един и същ ден е заредила колата със 184 литра гориво при резервоар, който поема 60 литра. Разследването по Нова телевизия показва също, че за Центъра Агенцията е купила косачки за трева и телевизори. Приемниците били на цена от 3 000 лв., въпреки че били взети от фирма, на чийто адрес работел магазин за ВиК части.

„Повечето факти, изнесени от медиите, са верни. Фактически те нямат работно място, не може да си седиш вкъщи и да получаваш заплата“, обясни уволнението на персонала Казаков и продължи: „Дякова не може да си изпълнява служебните задължения, освен всичко друго това е грубо нарушение на законите.“ 80 на сто от уволнените са били назначени по Закона за държавния служител, а останалите – по Кодекса на труда. Когато Центърът заработи, ще бъдат наети 30 души, като с предимство ще бъдат уволнени служители, сподели шефът на Агенцията за Бежанците. Ще разчитаме на голяма част от освободените, но задължително пак ще има конкурс – и за директор, и за другите длъжности, допълни той.

Няма яснота кога обектът ще бъде пуснат в експлоатация. Той не е приет, няма акт 15 и 16 и е замразен. Причината за това е, че не е изградена задължителната пречиствателна станция. Проблемът, според Казаков, е във фирмата изпълнител. Вече било извършено съгласуване между нея и Министерството на финансите, което е възложител по договора, и строежът на станцията щял да започне. Процедурата обаче е продължителна и изисква много време.

Според запознати, досега Бежанският център е струвал близо 6 млн. лв. Строителството стартира през 2006 г. с 2,3 млн. евро по ФАР. През април 2009 г. обаче парите свършили. Тогава държавата е дала още 924 000 лв. за допълнително проектиране и възникнали строително-монтажни работи.

Завършването на обекта закъснява близо три години. Че работата се бави „Старият мост“ писа в края на 2008 г. Тогава от Агенцията за бежанците обясниха, че центърът не е напълно готов и не им е предаден с акт 15 и 16 от изпълнителя – фирма „Сиконко билдинг“, поради което не може да влезе в експлоатация. Първоначалните планове били обектът да бъде построен до ноември 2007 г. След това срокът е бил удължаван няколко пъти.

СМ