30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

След два часа дебати в ОбС, две тайни и две явни гласувания изборът се оказа ялов

Свиленградското село Мезек засега остава без кмет, след като местният парламент не успя да вземе решение на заседанието си в четвъртък. Въпросът бе разглеждан в пленарната зала в продължение на повече от два часа. Проведоха се дълги разисквания, спорове, тайни и явни гласувания за предложените кандидати, но временно изпълняващ длъжността така и не бе избран.

Въпросът за избор на вр. и. д. кмет на Мезек бе внесен в ОбС понеже Общинската избирателна комисия прекрати правомощията на досегашната селска управничка Цонка Димитрова поради установен от съда конфликт на интереси, за което „Старият мост“ писа. По закон, ако до следващите местни избори остава по-малко от година, не се произвеждат частични, а местният парламент назначава временно изпълняващ длъжността.

На заседанието на ОбС бяха издигнати три кандидатури. Общинските съветници от групата на ГЕРБ предложиха Димитър Петков, който е завършил строителен техникум, работил е в „Кремиковци“, СМК-Свиленград, бил е управител на строителна фирма, от 1997 г. досега работи в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, от 2003 г. живее в Мезек. Кандидатът на местните парламентаристи от БСП бе Цонка Щерева, която бе кмет на селото в предишния мандат. Тя добре познава работата и би могла да завърши мандата, мотивира се социалистът Христо Щерев. Ангел Божинов от Атака пък предложи Сидер Сидеров, който е завършил богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, работил е като инспектор в СУ и като учител в Софийската духовна семинария, а от около 2 години е безработен и се грижи за възрастните си родители, които живеят в Мезек.

На общинските съветници бе представен протокол от общоселско събрание, според който най-много гласове – 15, от присъстващите жители на селото е събрал Димитър Петков. Внесена бе и молба с подписи на 27 души в подкрепа на Сидер Сидеров. В пленарната зала дойде и група от негови поддръжници, както и самият той. Кандидатурата на Сидер Сидеров бе подкрепена от общинските съветници от Коалиция за Свиленград. Никола Динков и Атанас Атанасов от БСП пък изразиха мнение, че кметът Манолов и общинската администрация също могат да предложат кандидат. Ако е общински служител, бихме направили и малко икономии от заплати, каза Динков.

Изненадващо местните парламентаристи приеха предложението на Никола Динков гласуването да бъде тайно. Подготвена бе интегрална бюлетина, донесена бе и урна. Никой от тримата кандидати обаче не успя да събере необходимия брой гласове, които според закона трябва да бъдат най-малко 11 /50% +1 от общия брой на общинските съветници/. Наложи се да има балотаж. На него съветниците избираха между Димитър Петков и Цонка Щерева, събрали повече гласове на първия тур. Резултатът бе 10 гласа за кандидата на ГЕРБ, 5 гласа за Щерева и 4 недействителни бюлетини, като отново никой не бе избран. Изпаднали в патова ситуация, общинските съветници се обединиха около идеята на Николай Колев /НДСВ/ да се проведе и явно гласуване, като приеха и предложението на Ангел Божинов, че в него трябва да бъдат включени и тримата кандидати. И при явния вот обаче никой не събра необходимите гласове. Така след повече от два часа работата се оказа ялова. Сега по закон областният управител трябва да назначи селски управник.

СМ