03
Нед, Мар
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мария Саманджиева и родът й от Несебър дариха основната част от средствата за новата църковна придобивка. Майсторът дърворезбар Радко Бъчваров и художникът Тодор Тодоров са автори на църковното творение. На Йордановден митрополит Галактион ще отслужи литургия за обновлението на храма

С уникален амвон свиленградската църква „Св. Троица“ посрещна Димитровден. Основната част от средствата за новата църковна придобивка са дарени от Мария Саманджиева и нейния род от Несебър. Много тукашни миряни също са дали своята лепта – кой колкото може. Сега храмът е единственият в Свиленград, който има амвон.

На Димитровден архиерейският наместник отец Константин отслужи света божествена литургия и водосвет, като наръси за здраве. Аз нямам право да служа за обновлението на храма, а митрополит Галактион беше ангажиран и ще дойде тук на Йордановден, когато ще се извърши ритуалът по освещаването, обясни отец Константин.

Амвонът представлява издигната площадка откъдето се произнасят поучителни слова пред вярващите, чете се евангелието или се извършва църковно пеене.

Идеята да се направи такова нещо за нашата църква е отпреди години, когато тук служеше отец Васил Байнов, обясни Мария Саманджиева, която е дългогодишна служителка на храма и е в църковното настоятелство. Тя е родом от Несебър, но е омъжена в Свиленград, неин съпруг е Христо Саманджиев. Преди време тя, брат й Коста Костов, сестра й Елена Вангелова и снаха й Софка Костова /съпруга на починалия им брат Иван/ продали земи, наследени от баща им Георги. Тогава решили да дарят средства, с които да се изработи амвон за свиленградската църква. Родителите ни са бежанци от Мала Азия, които са се заселили в Несебър, решихме да направим това в тяхна памет и за наше здраве, каза Елена Вангелова. Ние не сме заможни хора, аз съм рибар и брат ми беше такъв, всички сме вярващи, допълни Коста Костов. Мария Саманджиева пък сподели, че е много благодарна на съпруга си Христо, който се съгласил да дарят средствата. Тя подчерта, че много миряни от Свиленград също са дали своята лепта. След като взели решението, Мария и роднините й ходили до църквата „Св. Марина“, където им показали различни амвони, направили и снимки. По предложение на архиерейския наместник отец Константин изработката била възложена на двама свиленградчани, които са сътворили истинско произведение на изкуството. Радко Бъчваров е работил по дърворезбата в продължение на около 9 месеца, като  амвонът е най-значимата му творба досега. Дадоха ми свобода на действие, гледал съм много амвони, но в този няма нищо заимствано, обясни дърворезбарят. Материалът, който е използвал, е основно чам и липа, както и малко круша. В рамките за иконите има вградени растителни мотиви – житен клас, смокиня, ябълка, маслинови клони. Височината на амвона е 4 метра, а диаметърът му – около 3 метра. Отпред има поставка във формата на гълъб. Предназначена е за евангелието, което се чете по време на света литургия от дякона. На изящния амвон има 6 икони, които са изографисани от свиленградски художник – Тодор Тодоров, който отдавна се занимава с иконопис. Той е работил по тях половин година. Предложил е различни варианти на дарителите. Те си избраха тези, тъй като са по-близки до хората, обясни художникът. Идеята за подреждането им е на отец Константин. На първата е изобразено Благовещение, следват Рождество Христово, проповед на Христос като малък, проповед на открито, пътят към Голгота и Възкресение Христово.

На Димитровден дарителите от Несебър за пръв път видяха амвона в завършения му вид. Всички бяха единодушни, че изработката му е изключителна. Ктиторите не пожелаха да споделят размера на дарението си, но според запознати църковното творение струва около 10 000 лв. Миряните, които дойдоха на празника в храма, също се захласнаха по уникалната нова придобивка на „Св. Троица“.

В чест на извършения миналата година ремонт на храма и на новата придобивка църквата пък даде курбан – 80-килограмов овен.

Елена МИХАЛЕВА