21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Правителствен хеликоптер от Авиоотряд 28, нает от Националната агенция по приходите /НАП/, засне от въздуха имоти в Свиленград навръх празника на града – 5 октомври. Целта на бирниците бе да фиксират наличието и локацията на т. нар. митничарски палати, с които се слави граничният град.

Фотографската акция тук бе предприета, след като данъчните снимаха отвисоко лукса зад високите дувари в баровските квартали на столицата. В заснетите райони има стотици басейни, къщи със застроена площ от повече от 2000 квадратни метра, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища,  които дори не фигурират в официалната  градоустройствена документация.

Ще летим и над язовир "Ивайловград", каза пред Би Ти Ви шефът на НАП Красимир Стефанов. Той обясни как преди 2 години данъчните са щели да ядат бой, опитвайки се да влязат за проверка в прословутите митничарски селища. За да бъде безопасно, сега ще го направим с хеликоптер, уточни .

С т. нар. митничарско село Ставри Димитрово край яз. Ивайловград се захвана и Нова телевизия, която излъчи репортаж от мястото. „Язовирът е държавна собственост и официално се стопанисва от НЕК, но се ползва като частен. Достъпът до него е невъзможен за обикновени хора, селището е опасано от имения с 3-метрови огради, телени мрежи, частни кейове и рибарници. Незаконните вили са 45, в чашката на язовира, построени са върху изключителна държавна собственост и без никакви разрешителни. Вилите са незаконни и официално ги няма - за общината, а собствениците им не плащат данъци и такси. Въпреки това те получават от НЕК и електричество, и питейна вода със знанието на държавата.

Собствениците на палатите са митничари, служители на "Пътни такси и разрешителни" и бизнесмени от София и Свиленград“, се казва в журналистическия материал. „До дни ще имам Акт 16 за вилата“, заяви пък в интервю за Нова началникът на свиленградската митница Стефан Марашев, който също има имот в Ставри Димитрово. Марашев посочи, че като държавен служител всяка година вписва вилата в задължителната декларация за имотното си състояние, а процедурата по узаконяването й тече още от 1998 г. Според запознати, той има Акт 15 за къщата си край язовира.
След репортажа на Нова телевизия НАП съобщи, че започва проверка на 45-те имота. Следващата седмица данъчните отново ще вземат известния вече хеликоптер на Авиоотряд 28 и ще заснемат палатите от въздуха.

Не всички собственици на скъпи имоти са престъпници, но трябва да се провери дали доходите им отговарят на притежаваните имоти, коментира изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов той. С помощта на GPS от хеликоптера се определя локацията на всяка къща. След това ще се направи справка в общините дали тя е регистрирана и за нея се плащат данъци. Освен това ще се провери дали собствениците на имотите имат доходи, които им позволяват да живеят в такива палати.

Стефка КОЛЕВА