15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

50% от ромите в махалата се спасяват от глад с гурбет

Стотици свиленградчани търсят работа в Гърция, за да спасят себе си и семействата си от глад. Нашенци масово се изнасят в южната ни съседка и намират в селското стопанство там препитание.

„Тук няма никаква работа – нито строителството работи, по лозята отиваме и там не плащат“, жалваха се пред репортер на „Старият мост“ жители на ромската махала в Свиленград. На въпроса как се спасяват, те в един глас отговориха: „Ходим в Гърция!“ „Добре, че там намираме работа, иначе сме умрели от глад – оплака се Митко Ангелов. -  Хващаме се каквото ни предложат според сезона, така оцеляваме. Иначе цялото семейство сме безработни.“

Мургавите ни събратя работят основно по полята в близките гръцки села и вземат по 20 – 25 евро на ден. Тези, които не се връщат да нощуват тук, спят на палатки или коптори, изградени с подръчни материали.

По-оправните нашенци пък слизат по-надолу, към Солун. Един от тях е Васил М., който разказа: „Като отидох, на четвъртия ден си намерих работа и заедно с други българи брахме кайсии, круши. Даваха ни по 30 евро на ден, а за обяд - кроасани и кафе. Работим по 12 часа, с три почивки по 30 минути. Спим на палатки, купуваме си храна от магазина. Сега се местя, отивам да бера маслини. Там ни е осигурена квартира, за която ще даваме 50 евро на човек. Не мисля да се връщам скоро, ще си търся работа по специалността, да е „под покрив“.“

Както „Старият мост“ писа, доста жени от Свиленград пък се хващат да гледат болни и възрастни хора в Гърция. Заплатата варира от 600 до 900 евро, като храната и нощувките са за сметка на работодателя. За да се добереш до добро място обаче, трябва да имаш връзки или да дадеш рушвет, споделиха препатили нашенки.

СМ