22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

7 свиленградчани заминаха за София, за да дарят кръв

Председателят на Районен съд – Свиленград Христо Георчев претърпя уникална животоспасяваща операция в софийската университетска болница „Св. Екатерина“. Той е постъпил в лечебното заведение по спешност във вторник, 14 септември, с остра дисекираща аневризма на торако-абдоминалната аорта /разкъсване на гръдно-коремната аорта/. В петък екип, ръководен от проф. Генчо Начев, извърши изключително тежката сърдечна операция, при която пациенти с такава диагноза оцеляват при 50% от случаите, съобщиха от пресслужбата на СУМБАЛ. Два дни преди това бил свикан лекарски консилиум, продължил около два часа. Първоначално решението било да се сложи протеза на мястото на разкъсаната аорта и към нея да се фиксират останалите съдове.

При този вариант съществувала обаче опасност от тромбоза. Затова е била избрана по-сложната и рискована, но пък по-ефективна интервенция – подмяна на цялата аорта. Такава операция се прави за пръв път в България. Ръководителят на „Св. Екатерина“ проф. Начев специално се завърнал от Швейцария, за да я извърши и още на другия ден отлетял за САЩ. Операцията е започнала в 12 ч. на обед и е продължила близо 6 часа.

На този етап може да се каже, че всичко върви добре за пациента, споделиха пред „Старият мост“ специалисти. Съдия Георчев вече е изведен от реанимация, движи се в леглото, направено е захранване и се очаква до края на седмицата да му разрешат да става.

Тежката травма споходила внезапно нашенеца. Във вторник през нощта той получил силни болки и се обадил на д-р Христо Минков. Минков го придружил до тукашната болница, където д-р Анна Сюлеменчева извършила преглед. Поставена била диагнозата, потвърдена и от ехограф и скенер. В 6,30 ч. се свързали по телефона със „Св. Екатерина“ и пациентът бил откаран с линейка в София, като му били дадени лекарства за поддържане на ниско кръвно налягане и обезболяващи. Преди операцията пък д-р Минков завел в столичното лечебно заведение 7 свиленградчани, за да дадат кръв.

Работата на съдия Георчев е изключително напрегната. След дългогодишен стаж като следовател той пое ръководството на Районен съд – Свиленград в края на м. май 2008 г. Според статистиката тукашният съд е един от най-натоварените в страната. Предвид спецификата на нашия граничен район служителите на Темида в Свиленград не излизат в лятна ваканция.

СМ