22
Вт, Май
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Живеещите в блок 5 в кв. „Простор“ протестират срещу свой съсед, строящ сграда в непосредствена близост до жилищната кооперация. Напрежението нарасна миналата седмица, когато собственичката на строежа – Елена Костадинова, изпрати багер да прокопае 3-метров трап за разширението на новата сграда. То ще се състои в мазе, първи етаж и навес. Съседите й протестират най-вече срещу навеса, който по проект ще опира в жилищния блок.

Може всичко да е законно, но не е правилно, недоволстват хората. Всички сме на мнение, че не трябва да се прави тук навес, ама никой не ни обръща внимание, каза Борис Стоянов, който се обади в редакцията на „Старият мост“, за да сигнализира за проблема. Имахме среща с представители на Общинската администрация, които твърдят, че всичко е законно и няма защо да протестираме, допълни той.

Семействата от единия вход са кандидатствали по общинска програма за благоустрояване на района около панелката. Проектът им е на стойност около 5 000 лв., одобрен е от местната управа и хората вече работят по него. Изграждат се градинки пред входа, поставят се тротоарни плочки. Искаме да си направим с плочки алейката покрай блока, ама според проекта на това място се пада да е навесът, обясни Борис Стоянов.

Имотът, върху който се строи е общински. Преди няколко години Костадинова е играла на търг за право на строеж, след което е била изградена сградата. След това беше приет план на кв. „Простор“ със свободни петна за застрояване, който беше утвърден от съвета по архитектура, каза Огняна Тенева, старши експерт в „Устройство на територията“ в ОбА. Едното от тези петна било точно между новата сграда и блока. Собственичката на постройката поискала парцел за разширяването й. Понеже е със същото предназначение за него не се игра търг, обясни Тенева. Новият проект за разширението включва два етапа. Първият е одобрен и за него е платено правото на строеж. Навесът, от който се притесняват хората, е във втория етап и най-вероятно няма да се осъществи, каза Тенева. До проектирането му се стигна, тъй като архитектът искаше да се застрои цялото петно непосредствено до блока, а собственикът на строежа не желаеше това, допълни тя.

СМ