27
Пон, Май
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Деветокласниците по-малко от лани

Родителите на 133 първокласници от общината са подали декларации в училищата, че искат децата им да бъдат на целодневно обучение. Това съобщи Христина Анастасова, шеф на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Общинската администрация. Всички училища предприеха подготовка за целодневна организация на учебния процес, каза тя. В ОУ „Иван Вазов“ ще бъдат сформирани две групи, а в останалите школа в общината – по една.

С постановление на Министерски съвет за всяко дете на целодневно обучение се отпускат по 427 лв. за бюджетна година. Тези пари ще се използват за обедното хранене, както и за осигуряване на възпитател, уточни Анастасова. Всички училища пък са кандидатствали с проекти за осигуряване на подходящи мебели, с които ще се обзаведат специални стаи за почивка на малчуганите.

Общо 192 първолаци прекрачиха за пръв път училищния праг на школата в общината на 15-и септември. По три паралелки са сформирани в ОУ „Иван Вазов“ и СОУ „Д-р П. Берон“, а по една – в НУ „Христо Попмарков“, ОУ „Любен Каравелов“, Капитан Андреево и Левка.

Деветокласниците в двете големи училища в Свиленград са с по една паралелка по-малко от миналата година. В ПГССИ „Христо Ботев“ са сформирани 3 паралелки по специалностите „Селски туризъм“, „Икономика на земеделското стопанство“ и „Механизация на земеделското стопанство“. Готови сме за новата учебна година, кадрово сме осигурени, а със средства от делегирания бюджет бе направен основен ремонт на санитарните възли в училището, каза Христина Милушева, директор на ПГССИ „Христо Ботев“. В СОУ „Д-р П. Берон“ деветокласниците също са три паралелки – две с хуманитарен и една с природо-математически профил. 21 ученика са записани в паралелка с 5-годишен срок на обучение след 7 клас, каза директорката на СОУ „Д-р П. Берон“ Петя Благоева. През първата година те ще изучават усилено английски език, уточни Благоева.

Елена МИХАЛЕВА