18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Собственикът се разплати с хората си в сряда

Близо 60 работници на фабриката за филетиране на риба „Каста Фуудс“ в Любимец излязоха на протест, заради неизплатени заплати миналия петък. Хората твърдят, че собственикът Йоанис Константинидис обещавал да им изплати забавените възнаграждения от средата на август.

Датата на разплащането обаче на няколко пъти била отлагана. Последно обеща да се издължи другата седмица, каза пред Дарик една от работничките Виолета Лилянова. По думите й тя и останалите протестиращи работят от началото на януари за надница от 10 лв. дневно. Част от тях нямали трудови договори. От началото на годината досега фабриката на няколко пъти е спирала работа. През юни тя бе запечатана след съвместна проверка на МВР, Инспекцията по труда, РИОСВ и РДНСК, за което „Старият мост“ писа.

Работниците във фабриката не са били осигурявани от работодателя си, установили инспектори от Националната агенция за приходите в Хасково. Проверката е била извършена по сигнал на Областната инспекция по труда за липса на трудови договори. При посещението на инспекторите от НАП на смяна във фабриката са били 27 служители. За двама от тях е констатирана липса на сключени трудови правоотношения. За всичките 27 души обаче било установено, че продължителен период от време нямат внасяни от работодателя задължителни осигуровки, не е подавана и информация в НАП за размера на осигурителния им доход.

В сряда собственикът Йоанис Константинидис се разплати с работниците до стотинка и вече няма никакви задължения към тях. Той уточни с подчинените си, че трудовите възнаграждения ще се дават между 15-о и 20-о число на месеца. Всичко е изрядно, хората си имат трудови договори и получават необходимите осигуровки, инвестирал съм доста пари в тази фабрика и искам да продължи да работи, каза Константинидис. В момента в предприятието се трудят около 40 души. Тенденцията е броят им да се увеличи до над 100, за да е ефективен цехът. В сряда една част от хората напуснаха по собствено желание, тъй като нямат опит и трудно се справят, обясни Константинидис. Някои не могат да си изпълнят нормата и правят само по 2-3 кг на ден, а в гръцката фабрика един работник прави по 15 кг дневно, допълни той.

СМ