17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пада възрастовата граница на инвалидите. Само в община Свиленград 910 души ползват помощно-технически средства

Броят на хората с увреждания расте главоломно, сочат данните от дирекция „Социално подпомагане“-Свиленград, към която се причислява и община Любимец. Тревожната тенденция на рязък скок се запазва през последните няколко години.

В социалното ведомство се регистрират хората с над 50 % трайно намалена работоспособност. Справката показва, че за първото полугодие на 2009 г. те са 1 462 души общо за двете общини. За същия период на тази година броят им вече е 1 535 души, като всички те имат право да получават интеграционни добавки.

Тенденция на рязък скок се отчита и при децата. За първите шест месеца миналата година малчуганите с трайни увреждания са били 63. През същия период на 2010 г. броят им вече достига 76. Преди тридесетина години, когато започнах работа тук, децата с трайни увреждания се брояха на пръсти, каза Росица Христова, шеф на тукашната дирекция „Социално подпомагане“. За съжаление, днес те са многократно повече, като сред тях има хипертоници, диабетици, а също и засегнати от ракови заболявания, което е стряскащо, допълни тя.

Хората с увреждания се делят на три групи – от 50 до 70 %, от 70 до 90 % и над 90 % трайно намалена работоспособност, които са съответно бившите трета, втора и първа група. Те са инвалидизирани заради претърпени катастрофи, различни злополуки или поради онкологични, психологични, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, инсулт, както и от други социално значими болести, една от причините за които е все по-напрегнатото ежедневие.

Тревожен факт е, че инвалидите не само се увеличават като брой, но и пада възрастовата граница. В дирекция „Социално подпомагане“ са регистрирани млади мъже и жени, които са под 30-годишни. Заради увеличаването на хората с увреждания едва смогваме да снабдяваме с т. нар. помощно-технически средства – инвалидни колички, патерици, проходилки, антидекубитални дюшеци и др., каза Росица Христова. В момента в община Свиленград 910 души ползват помощни средства, а в Любимец – 600. Те се отпускат с протокол от лекарска консултативна комисия /ЛКК/. Поради голямата нужда от тях ние работим активно в тази насока, каза Христова. По думите й социалните работници издирвали лицата, чиято нужда от помощните средства е отпаднала. После инвалидните колички, патериците и др. се предоставяли по опростен начин на хора, които се нуждаят от тях, а не могат веднага да получат протокол от ЛКК. Този метод е от полза за хората, а в същото време води и до икономии, така миналата година сме спестили на държавата 56 000 лв., обясни Христова.  Тази година 219 свиленградчани и 124 любимчани са получили безплатни винетки за лица с увреждания.

Както „Старият мост“ писа, досегашният сектор за хора с увреждания и социални услуги към тукашната дирекция за социално подпомагане прерастна в отдел. Структурната промяна се наложи заради нарасналия брой на хората с трайна неработоспособност и увеличения обем на работа.

Елена МИХАЛЕВА