24
Сря, Юли
37 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Не се предвижда целодневно обучение, засега

По-малко първокласници ще влязат през новата учебна година в общинските училища на община Свиленград. Това съобщи началникът на Инспектората по образованието в Хасково Иван Панайотов.

До 1 септември за първи клас в общината са записани 187 малчугани, заяви началничката на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в ОбА Христина Атанасова. Миналата година първолаците са били 194. Намалял е и общият брой на учениците от първи до дванадесети клас. Сега те са 1 870, докато лани в училищата в Свиленград е имало 1 889 деца.

Общо 10 паралелки първи клас ще бъдат сформирани в училищата в общината – 3 със 70 ученика в ОУ „Иван Вазов“, пак три, но с 57 деца – в СОУ „Д-р Петър Берон“ и по една в НУ „Христо Попмарков“, ОУ „Любен Каравелов“, Капитан Андреево и Левка. За подготвителните групи са записани общо 187 деца – 142 в детските градини и 45 – в училищата.

Засега в Свиленград няма да бъде въведено целодневно обучение, макар родители да са подали декларации при директорите, че са съгласни децата им да учат цял ден. Причината, според Атанасова, е че столово хранене по училищата няма с изключение на това в Левка, където се осигурява обяд само за пътуващите ученици. От друга страна, нямало и яснота  по  финансирането. В Хасковска област обаче болшинството от първолаците ще бъдат охванати от новата организация на учебния процес. В 88 от общо 108-те паралелки в региона тази есен ще бъде въведено целодневно обучение, каза Иван Панайотов. От Министерския съвет пък съобщиха, че правителството е осигурило 7, 5 млн. лв. Училищата ще получават по 427 лв. за бюджетната година за всяко дете на целодневно обучение. Те трябва да се използват включително за поевтиняване на обедното хранене.
Средствата за целодневна организация на учебния ден за учениците от I клас за 2011 г. ще се осигурят в рамките на утвърдените със Закона за държавния бюджет за 2011 г. разходи за функция „Образование”. Те ще се предоставят на училищата чрез бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, т. е. общините.
От тази есен всички първолаци трябваше да ходят задължително по цял ден на училище. Липсата на готовност за това обаче доведе това изискване до пожелателен характер.

Стефка КОЛЕВА