18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Необходимо е в Свиленград да има битак. Около тази идея са обединени няколко търговци, които продават промишлени стоки в магазини на общинския пазар. На същото мнение са и техни клиенти, които смятат, че блузите, панталоните, полите и обувките ще струват по-евтино, ако се продават на сергия, а не в магазин.

Нужен ни е битак, трябва да ни намерят подходящо място, искаме да има общински пазар за промишлени стоки, каза Юлиян Юлиянов, който е дългогодишен търговец на свиленградското тържище и сега продава стоката си в магазин под наем. Криза е, не се издържа, хората не купуват, искат по-евтина стока, а аз не мога да намаля цените, защото плащам 400 лв. на месец наем, жалва са Юлиянов. Той сподели, че ако продава на сергия, ще плаща значително по-нисък наем и така ще може да намали цените. Освен това, парите ще отиват в общинската хазна, подчерта търговецът. На тези наеми на магазините не можем да издържим, след една година няма да ни има, ще фалираме, допълни той. Красимир Айвазов пък, който от около 20 години прехранва семейството си с продажба на промишлени стоки на пазара, каза, че ако има битак в Свиленград ще идват и търговци от други градове. Преди беше така, идваха продавачи от близките населени места, продаваха и домашни потреби, и други стоки, каза Айвазов. Според него са нужни около 15-20 сергии. Той предложи металните щандове на общинския пазар да се разпределят на две – част от тях да бъдат за плодове и зеленчуци, а другата част – за промишлени стоки. И без това сега много от сергиите стоят празни, каза Айвазов. Търговците са на мнение, че ако ръководството на общината има желание, все ще им намери подходящо място. По думите им пазаруващите плодове и зеленчуци гърци често ги питали къде се намира пазарът за промишлени стоки. Свиленградски клиенти пък също искат да има такъв битак и са на мнение, че там цените на дрехите и обувките ще са по-ниски.

Междувпрочем в цяла Европа има пазари. На тях търговците предлагат стоката си в определени дни. Битак има дори и в централната част на Страсбург.

СМ