Общество
Инструменти
Шрифт

Ловният сезон тази година ще бъде открит на 14-и август. Това съобщи зам.-председателят на тукашното ловно-рибарско дружество Петър Вангелов. Стартът на отстрела е по график, според Закона за лова и опазване на дивеча излетите започват на втората събота от август, обясни Вангелов.

По традиция за началото на сезона дружинките ще си организират моабети.

Тукашните любители на чифтето ще могат да стрелят, но само по пернати – пъдпъдъци, гургулици и гривеци. Ловът за едър дивеч ще бъде открит през есента. Разбира се, за да упражняват хобито си, авждиите трябва да имат заверени членска карта и билет, разрешително за носене на оръжие. Изисква се също разрешително за индивидуален или групов лов на пернати. Таксата за индивидуален отстрел на птици за срок от 1 месец е 5 лв., а 1 лв. струва бланката. От събраните пари 49 % остават в дружинката, 30 % отиват в Министерството на земеделието и храните, а 21 % се използват за закупуване на дивеч.

Както „Старият мост“ писа, тукашните авджии отглеждат 1 200 яребици за разселване. От тях 800 са закупени със средства на местното ловно-рибарско дружество, а останалите 400 са предоставени от Националната ловно-рибарска организация по програмата за разселване на дивеч. Птиците са в новите шест волиери, които местните ловци изградиха по програма на националната ловна организация.

Елена МИХАЛЕВА