23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

8 500 лв. трябва да заплати рехабилитаторът на аптекарката Янка Инджова за нанесени вреди

3 години затвор за изнудване получи рехабилитаторът от Свиленград Стоян Моралиев. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Хасковският окръжен съд призна Моралиев за виновен, че в периода 11. 11. 2006 г. - 24. 01. 2008 г. в условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си имотна облага принудил Янка Инджова да извърши нещо противно на волята си и с това й причинил значителни имуществени вреди. Той ще трябва да заплати на Инджова и общо 8 500 лв. обезщетение – 5 500 лв. за имуществени вреди, настъпили в резултат на престъплението, 1 000 лв. за причинени болки и страдания в резултат на упражнената физическа принуда и телесно увреждане и 2 000 лв. за страдания в резултат на последната психическа принуда. Присъдата може да бъде обжалвана пред Пловдивския апелативен съд.

Делото срещу Стоян Моралиев се точи близо две години. Както „Старият мост“ пръв писа, той бе задържан от служители на хасковското звено за борба с организираната престъпност в тукашен ресторант през януари т. г. след сигнал на местна аптекарка. Янка Инджова се жалвала, че я рекетира с нейни снимки за пари. Бопаджиите проследили телефонните разговори между двамата със специални разузнавателни средства и арестували Моралиев минути след срещата между тях. Една от медийно лансираните версии е, че Стоян и Янка имали интимна връзка, но се разделили. Той започнал да я изнудва за пари. Направил снимки в харманлийски хотел, на които аптекарката била фотографирана в пикантни пози в компанията на мъж, и заплашил, че ще ги даде на съпруга й. Съпругата на Моралиев обаче сподели пред „Старият мост“, че Инджова му дължала 10 000 лв. и не ги връщала, затова той прибегнал до този отчаян начин на действие.

След като делото стартира рехабилитаторът подаде сигнал в прокуратурата, че е заплашван. Той се оплакал, че на път от Хасково за Свиленград  колата му била засечена от джип и се принудил да спре в канавката. Шофьорът на джипа му се заканил с думите: „Длъжник си, ще те разболея, ако не с издължиш!“ След извършената проверка прокуратурата излезе със заключение, че няма данни Стоян Моралиев да е получил заплахи за живота си.

Стефка КОЛЕВА