30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Върховният административен съд потвърди присъдата на хасковските магистрати за конфликт на интереси

Нови избори за кмет ще се произведат в свиленградското село Мезек, след като ВАС потвърди присъдата на досегашната кметица Цонка Димитрова /Черменлиева/. Върховните съдии са категорични, че тя е нарушила Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. При това положение нейните пълномощия трябва да се прекратят предсрочно, както изисква чл. 42, ал. 1, т. 10 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Решението на ВАС вече е получено в Община Свиленград и е предадено на Общинската избирателна комисия. Тя, от своя страна, в тридневен срок трябва да уведоми Цонка Димитрова, която пък има още три дни да направи писмено възражение.

След изтичането на този срок комисията има още 3 дни, за да приеме решение за прекратяване на кметските пълномощия. Препис от решението се изпраща на Централната избирателна комисия за местни избори и на председателя на общинския съвет в тридневен срок от влизането му в сила. След тази процедура общинският съвет ще трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет на с. Мезек. Президентът Първанов пък следва да насрочи частични местни избори.

Както "Старият мост" писа, на първа инстанция Административният съд в Хасково произнесе строга присъда над Цонка Черменлиева и й определи 3 глоби в размер общо на 13 312, 60 лв. заради това, че е влязла в конфликт на интереси и в качеството си на длъжностно лице тя е действала в частен интерес в полза на съпруга си Костадин Димитров. Делото срещу Черменлиева бе образувано по искане на постоянната комисия за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси към Общинския съвет, след скандално заседание на местния парламент. Повод за повдигане на обвинението бе, че Черменлиева в качеството си на кмет е свикала общоселско събрание, на което се взело решение терен от 143 дка земя да се преобразува от публична в частна общинска собственост. Тя обаче не уведомила, че нейният мъж като управител и едноличен собственик на капитала на „Мезек Биоенерджи” ЕООД иска да купи от общината парцела без търг или конкурс и да изгради върху него слънчева електроцентрала. Не е подала и задължителната по закон декларация за тези обстоятелства. На събранието била направена била и подписка, която да удостоверява волята на населението. Протоколът и списъкът с парафите, както и докладна записка на мезешката кметица, е внесен в Общинския съвет. На заседание на местния парламент обаче той беше оспорен и наречен „фалшив“ от дошлите в пленарната зала мезечани. По сигнал на жител на с. Мезек бе образувана и прокурорска проверка за изготвяне и използване на документ с невярно съдържание, за която "Старият мост" писа. Това стана месец след като Административният съд в Хасково осъди Цонка Черменлиева. Тя обаче обжалва във Върховния административен съд, но висшите магистрати потвърдиха решението на колегите си от първата инстанция.

Искането за изграждане на фотоволтаичен парк върху 143-те декара общинска земя не е първото инвестиционно намерение на Костадин Димитров. През септември м. г. съпругът на селската управничка пожела да закупи в Мезек общински парцел от три дка на изгодната цена от общо 12 хил. лв. за изграждане на база за селски туризъм. Той беше внесъл докладна записка до общинския съвет, в която бе заявил, че освен да плати въпросната сума е готов да поеме и основния ремонт на кабинета на кметицата. Нова алуминиева дограма, гипсокартон, ламинат, висящ таван, луксозно мебелно оборудване и вътрешна тоалетна на кметството бе бонусът, обещан от Димитров на общината в случай, че му бъде продаден въпросният парцел. Според брокери на недвижими имоти обаче само декар земя до селото струва 15 хил. лв. Затова местният парламент отхвърли предложението и реши имотът да се продаде, но на търг по пазарни цени.

Стефка Колева