25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

При последния пороен дъжд газихме до коленете във вода, оплакаха се в редакцията на „Старият мост“ търговци на общинския пазар. Въпреки че е покрито тържището, когато вали, стоката ни става на нищо, а и ние сме мокри до кости, жалваха се продавачи на плодове и зеленчуци, които ползват металните щандове.

При последния пороен дъжд млад търговец на домати се скрил в шкафа за стоката, за да се предпази. Улуците били разкачени и водата се стичала навсякъде. Наклонът на терена пък е към магазините и щандовете. Така водата от пороя се стичала към тях и се събирала пред търговските обекти. Наложило се магазинерките непрекъснато да я избутват с метли, за да не влезе в помещенията. Беше нещо страшно, до коленете бяхме във вода, всички грабнахме метлите, разказа продавачка на мед. Близо до нейния щанд има шахта, която обаче е на по-високо и водата не може да се оттича в нея. Тук стана море не от любов, а от мъки, всичко плуваше, стоката ни се съсипа, допълни жената. В един от магазините пък се е появил теч от покрива.

Търговците подчертаха, че при снеговалежите през зимата щандовете им се натрупват със сняг и не могат да си продават стоката. Потърпевшите смятат, че за да се реши проблемът, трябва да се спуснат плоскости от покрива на пазара до покривите на магазините. Така няма да има празно пространство откъдето да влизат валежите, обясни продавачка. През лятото сме в сауна, а през зимата – във фризер, допълни недоволната свиленградчанка. Жената обясни, че сега някои от търговците прибирали стоката и си тръгвали още по обяд заради непоносимата жега. Освен това нямало купувачи. Хората вече пазаруват от хипермаркетите, днес в 11,00 часа ми дойде първият клиент, като си платя наема на масата в някои дни съм на червено, каза търговка.

СМ