14
Нед, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пернатите са разпределени в 4 новоизградени волиера

Тукашните авджии ще отглеждат 1 200 яребици за разселване. От тях 800 са закупени със средства на местното ловно-рибарско дружество.

Останалите 400 бройки са предоставени от Националната ловно-рибарска организация по програмата за разселване на дивеч, каза Петър Вангелов, зам.-председател на свиленградското дружество. По този начин отчисленията, които превеждаме – 21 % от таксата за ползване на дивеча, ни се връща във вид на птици за разселване, допълни той.

Яребиците са от фермата на ловно-рибарския съюз в Сливен и са на 45 дни. Едната от тях струва 11 лв. В сряда пернатите бяха доставени и разпределени в новоизградените от местните ловци волиери край Мустрак, Студена, Момково и Младиново. В тях яребиците ще се отглеждат около 3 месеца, след което ще бъдат разселени на различни места, каза Петър Вангелов. В момента се подготвят още два волиера край селата Сладун и Сива река. Общо 6-те съоръжения се изграждат по програма на националната ловна организация. Когато бъдат завършени и последните два, ще бъде извършена проверка и се очаква голям процент от вложените средства да бъдат възстановени на тукашното дружество. С изградените волиери ще имаме възможност да вземаме повече птици – около 2 500-3 000, за доотглеждане и разселване, обясни Петър Вангелов.

Елена МИХАЛЕВА