01
Пет, Мар
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Директорката на свиленградското СОУ „Д-р Петър Берон“ Василка Вангелова бе уволнена дисциплинарно буквално ден преди лятната ваканция на гимназистите. Най-тежкото наказание бе наложено на Вангелова заради гаф с държавните зрелостни изпити по български език и литература, за организацията и провеждането на които по закон тя носи цялата отговорност.

Както „Старият мост“ писа, Вангелова удължила с час матурата и така абитуриентите получили, незнайно защо, бонус пред връстниците си от страната. Сигнал за нарушението подали квестори, които са преподаватели от други училища. Последва проверка от Регионалния инспекторат по образованието. От Вангелова бяха изискани и писмени обяснения. Според запознати, в тях тя се опитала да прехвърли вината върху други. Именно този похват й докарал уволнението. Ако била признала, че го е направила от незнание или глупост, наказанието щяло да бъде по-меко. Миналата година, например, тя се размина само с предупреждение за уволнение за друго нарушение.

Временно, до провеждането на конкурс, на мястото на Василка Вангелова е назначена досегашната директора на училището в с. Левка Петя Благоева.

Стефка КОЛЕВА