17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Министър Мирослав Найденов посъветва стопаните да търсят по-ефективно производство

Бостанджии от Любимец се събраха на протест срещу вноса на дини. Те поискаха засилен митнически контрол срещу импорта на земеделска продукция от Турция и Сърбия както на границата, така и по борсите в страната.

На протеста не се събраха много стопани. Те скандираха „Не на вноса“ и тръшнаха в земята няколко дини. При земеделските производители не дойдоха представители на Министерството на земеделието и храните. Министър Мирослав Найденов им изпрати отговор, че не е възможно вносът да се спре и трябва да се търси по-ефективно и конкурентно производство.

Повод за митинга стана сривът на цената на дините до 20 стотинки за килограм на тържището в Плодовитово. Цените обаче бързо се нормализираха. В момента на борсата в Любимец килограм от сочния плод се продава за 40-45 стотинки. Тази цена е хубава, същата е сега и в Гърция – 20 евроцента, ако не падне под 30 стотинки ще е добре, каза Георги Станков от Любимец, който отглежда 30 дка бостан. Засега предлагането на дини на тържището в Любимец е ограничено. Продукция берат само някои стопани.

СМ