25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На 23 юни на ГКПП Капитан Петко войвода ще бъдат посрещнати мощите на двама светци – Св. Игнатий Старозагорски и Св. Прокопий Варненски, съобщи архиерейският наместник отец Константин. Светините пристигат в България от Атонския манастир, Света гора  и ще бъдат пренесени в Стара Загора и  Варна.

По програма кортежът от Гърция ще пристигне на тукашния ГКПП “Капитан Петко войвода” в 14.00 часа на 23 юни /сряда/  и ще бъде посрещнат от Старозагорския митрополит Галактион. Ще има време за преклонение и благословение от светите мощи, така че хората, които желаят, могат да дойдат на граничния пункт, каза отец Константин. Общината ще осигури на гражданите безплатен  превоз с автобуси, които ще тръгнат от площад “Свилена” в 13.00 часа, съобщи пресаташето на кметството Калина Райкова. Автобусите ще се движат докато се превозят всички  желаещи.

В Стара Загора светите мощи ще бъдат положени за поклонение в храм „Въведение Богородично", където ще бъде отслужена празнична вечерня. Храмът ще бъде отворен през цялата нощ на 23 срещу 24 юни. Част от мощите на Св. Игнатий Старозагорски ще бъдат положени в новостроящия се храм, който ще носи неговото име. Посрещането на мощите във Варна е по повод честванията по случай 200-годишнината от рождението на Св. Прокопий Варненски. Там светините ще бъде изложени за поклонение  от  24 до 26 юни.

Елена МИХАЛЕВА