21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Зрелостният изпит на учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ няма да бъде анулиран

С един час повече от нормалното е продължил зрелостният изпит по български език и литература на учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“. Вместо да се потят на матурата 4 часа, както своите връстници от цялата страна, свиленградските абитуриенти са имали възможност да обмислят отговорите си 5 часа.

Според специалисти от Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ в Хасково това представлява грубо нарушение на регламента. Резултатите обаче няма да бъдат анулирани и децата няма да пострадат, казаха от РИО.

По случая е образувана проверка. Сигналът е подаден от квестори на изпита, които са от други местни училища. Назначена е комисия, която на място е изяснила обстоятелствата и фактите. Съставен е констативен протокол, който обаче до редакционното приключване на вестника не бе връчен на директорката на училището Василка Вангелова.   Ден след започване на инспекцията тя е излязла в 7-дневен отпуск по болест. По закон Вангелова носи пряка отговорност за организирането и провеждането на матурите. „След като се върне на работа, протоколът ще й бъде връчен за подпис – казаха от Инспектората. - Тогава ще се определи и санкцията, но няма да се размине без наказание.“

Това е поредната проверка по сигнал срещу школската шефка. Миналата година тя бе наказана с „предупреждение за уволнение“. Също лани обаче за 24 май Вангелова получи почетно отличие „Неофит Рилски“ за „цялостна и високопрофесионална трудова дейност в системата на образованието“.

Стефка КОЛЕВА