21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

От 300 до 1 000 лв. глоба, ако изхвърлиш сметта си извън коша

Кмет, който не предприема действие за изграждане и закриване на депо за отпадъци, го заплашва персонална глоба от 20 000 лв., приеха народните представители при обсъждането на второ четене на промени в Закона за управление на отпадъците.

Измененията предвиждат драстично увеличение на санкциите при изхвърляне на боклуци извън обозначените за това места. Всеки, който изхвърли неправомерно отпадък, ще бъде глобен от 300 до 1 000 лв. Същата глоба важи и за боклуци, които трябва да са отделени, а не в общата смет. При повторно нарушение пък глобите скачат двойно.

С поправките се завишава контролът и се задължават търговците на батерии, акумулатори, нефтени продукти да имат и места, където да приемат използвани вече такива. В случай, че това не е осигурено глобата е до 10 000 лева, а при повторно нарушение ще се налага санкция в двоен размер.

Досега общината не е плащала глоби във връзка с ползването на местното депо за отпадъци, каза пресаташето на кметството Калина Райкова. По думите й Хасковският административен съд е отменил заповедта на директора на РИОСВ-Хасково, с която се искаше преустановяване на тази дейност. Магистратите са приели мотивите на общината, че депото край Свиленград може да изпълнява своите функции докато се постигне готовност за извозване на отпадъците до Харманли, спестявайки част от разходите за транспортиране и депониране. В ход е процедура по обществена поръчка за доставка на специализирана машина за пресоване и извозване на сметта, каза Райкова. Очаква се създаването на Регионално сдружение на общините за управление на отпадъците, което ще определи цялостната политика за действие в този сектор, допълни пресаташето на кметството.

СМ