21
Пет, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Временно са закрити пощите в Райкова могила и Генералово. В повечето села преминават на половин щат

От 1 април са прекратени гражданските договори на 10 пощенски служители. Те са разнасяли кореспонденция и периодични печатни издания по селата, в които няма станции. Освен това, са събирали от хората парите за месечните сметки за ток и телефон.

Сега с тази дейност са натоварени началниците на станциите от най-близките села. Така например Щит, Пашово, Равна гора и Райкова могила се обслужват от служителя в Мустрак. Натоварените с допълнителната работа пощаджии са на 6-часов работен ден. Всички останали служители по селата минават на половин работен ден. Преди промените повечето станции по селата работеха на 6 часа, с пълно работно време бяха само някои, обясни Стефка Делева, началник на РПС-Свиленград. Предстои също да бъде прекратен трудовият договор на пощенския раздавач в Студена. Там ще остане да работи само досегашният началник, който ще се труди по 6 часа дневно и ще трябва да обслужва и Дервишка могила. Освен това временно са закрити пощенските станции в Райкова могила и Генералово. Причината за тези промени е заповед на централното управление на „Български пощи“ от март за оптимизация на мрежата.

Преди да бъдат въведени промените са направени анализи и предварителни разчети. Сега във всяко от селата са поставени графици кога се раздават пенсиите и се плащат сметките за ток и телефон. Стараем се да обслужваме клиентите, правим връзка с населението, но все пак за хората е по-удобно, ако през целия ден в пощата има човек, каза Делева. По думите й заради застаряващото население в селата трафикът е много малък. Почти не се пускали колетни пратки, писма или пощенски записи. Станциите в селата работят на загуба и това е причината да се предприемат тези крайни мерки, каза Делева.

В пощата в Свиленград не са правени промени. През последните години 4 служители тук са излезли от системата поради навършване на пенсионна възраст или напускане. На техните места обаче не са назначени нови кадри. Тук имаме много работа, дори имаме нужда от касиер, но не ни дават да назначим, каза Делева.

Едновременно с оптимизацията на мрежата обаче се увеличава и работата на пощенските служители. Подписан е договор с М-тел и от 1 април вече в градските станции може да се плащат сметките към този мобилен оператор. В нашия район услугата се извършва в пощите в Свиленград, кв. „Гарата“ и Любимец. Както е известно, от октомври миналата година пък в касовите салони на „Български пощи“ гражданите внасят дължимите суми към EVN. В градските станции касите са онлайн и на тях може да се плати сметката за която и да е точка на EVN. В пощите се плащат сметките и към БТК, раздават се и пенсиите. В нашия касов салон понякога има опашки от клиенти, причината е, че касовите апарати принтират фишовете по-бавно, когато се плащат всички сметки наведнъж, обясни Стефка Делева.

Елена МИХАЛЕВА