13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Над 40 жители на китното свиленградско село Мезек ще дават показания пред прокурор по образувана проверка за документно престъпление. Масовият разпит е по досъдебно производство, възбудено по чл. 311, ал. 1 от НК срещу неизвестен извършител.

Обект на разследването е докладна записка, внесена в Общински съвет от кметицата на Мезек Цонка Димитрова /Черменлиева/, за преобразуване на 143 дка земя в землището на селото от публична в частна общинска собственост. Прокуратурата трябва да установи дали има съставяне на официален документ, от кого е съставен, изнесени ли са неверни обстоятелства и ако се окаже, че има виновно физическо лице, срещу него ще бъде повдигнато обвинение. Придружаващата докладната записка подписка е проверена и е установено, че е достоверна.

Както „Старият мост“ писа, Черменлиева в качеството си на кмет е свикала общоселско събрание, на което се взело решение терен от 143 дка земя да се преобразува от публична в частна общинска собственост. Тя обаче не обявила че нейният съпруг Костадин Димитров като управител и едноличен собственик на капитала на „Мезек Биоенерджи” ЕООД иска да купи от общината парцела без търг или конкурс и да изгради върху него слънчева електроцентрала.

Досъдебното производство се води от януари т. г. и ще трае поне  още 2 – 3 месеца, като се има предвид големият брой мезечани, които един по един ще дават показания. Всички те са присъствали на свиканото от Черменлиева общо събрание. Едно от нещата, които прокурорите трябва да установят, е дали на това събрание действително е взето решение за изграждане на фотоволтаичен парк.

По случая Цонка Димитрова вече бе осъдена от Административния съд в Хасково заради нарушение на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Магистратите й наложиха 3 глоби в размер общо на 13 312 лв. заради това, че като кмет е действала в частен интерес в полза на съпруга си Костадин Димитров.

Стефка КОЛЕВА