26
Пон, Фев
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

По 400-600 евро на месец изкарват българските жени за обслужването

Над 100 свиленградчанки си изкарват прехраната като гледачки на възрастни хора в Гърция, показа проучване на „Старият мост“. Задълженията на нашенките се свеждат до домакинстване и обслужване на болни и трудно подвижни баби и дядовци.

Работата е трудоемка, но все повече жени са принудени да прибягват до нея заради голямата безработица тук и ниското заплащане. Сред тях има и такива с висше образование.

Две седмици се чувствах като в затвор, разказа Мариела Тодорова, която 15 дни е замествала своя приятелка на работното й място при възрастно семейство в Кастанес. Мариела е вършила домакинската работа – чистене, готвене, пране. Освен това е обгрижвала 80-годишна старица, която е къпала, давала й лекарствата и т. н. Грижила се и за съпруга й, който бил диабетик. Нуждата ме накара да отида, за две седмици изкарах 200 евро, с тях си платих сметките за тока и водата, разказа Мариела. До къде ни докараха нашите управници, да бършем задниците на гърците, за да преживяваме, обидно е, като бели робини сме, възмущава се тя. По думите й пенсионерите в Гърция получавали минимум 500 евро на месец. Парите били достатъчни, за да живеят добре и да не се лишават от нищо. Пенсионерът, при който работех, по цял ден ходеше по кафенета, а на обед задължително си почиваше, не като възрастните хора в България, които се чудят с какво да си купят лекарства и как да преживяват, обясни Мариела.

С тази работа нашенки си изкарват по 400 евро месечно. Толкова плащат за грижите към тях гърците от близките до границата населени места. Повече получават българките, които работят във вътрешността на южната ни съседка. В Атина и островите свиленградчанки изкарвали по около 600 евро месечно. Квартирата и храната са осигурени от работодателите. Много от нашите жени, след като получат заплатите, изпращат пари на семействата си тук, за да погасяват вноските по взети кредити. Прокудиха децата ми, сина, снахата и едното ми внуче са в Гърция, за да изкарат някой лев, че да си плащат заемите, каза през сълзи възрастна свиленградчанка. Искам да се приберат и да са при мен, ама тук няма какво да работят, ще умрем гладни, допълни тя. Нейната снаха гледала две възрастни гъркини и била много натоварена. Синът й пък по-рано бил в строителството, но сега бил без работа заради кризата, която се отразила и на Гърция.

Много нашенци са заети и в селското стопанство в южната ни съседка. Сега започва сезонът на аспержите, цели семейства от Свиленград са заети в този бранш, разказа 52-годишна жена.

СМ