23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

„Общинска охрана“ блокира за 5 денонощия достъпа до Вторични суровини, предприятието търпи сериозни загуби. 

Жалба „относно престъпни действия“ на кмета на Свиленград Георги Манолов е подал до прокуратурата собственикът на „Вторични суровини“ ЕООД Стойчо Арсов.

Управителят на дружеството е сезирал всички инстанции на държавното обвинение: Районна прокуратура – Свиленград, окръжния прокурор в Хасково, апелативния прокурор в Пловдив и главния прокурор на Република България Борис Велчев. Той смята, че са налице престъпления по служба, злоупотреба с власт и самоуправни действия от страна на градоначалника и призовава за незабавна намеса на държавните органи по случая. „Моля за проверка на случая, тъй като никой, дори и кметът, не трябва да бъде недосегаем и да се разпорежда като местен феодал“, се обръща към прокурорите Арсов. 

Жалбата е подадена в прокуратурата, след като от общинската охрана към кметството в Свиленград блокираха достъпа до „Вторични суровини“. Гардовете паркирали две коли пред входа на имота и в продължение на 5 денонощия не са позволили на камиона на предприятието, натоварен със скрап, да излезе оттам. Блокадата започна в събота, когато трябвало да се извозва събраното желязо до жп гарата в Любимец. Там чакали вагони, ангажирани от Арсов за превоз на суровината. Общинските пазванти не представили заповед от кмета за пресичане на достъпа до имота, но заявили, че градоначалникът устно им е наредил. Стойчо Арсов потърсил помощ от РПУ на МВР в Свиленград. Полицаите се отзовали на случая. Те отишли до Любимец, уверили се, че действително вагоните са на линия и чакат товарене и било издадено разпореждане пътят да бъде освободен. Охранителите обаче не се подчинили. „Трябваше да им сложим белезниците и да ги арестуваме за неизпълнение на разпореждането – казали униформените пред управителя на „Вторични“, - ама решихме да не правим циркове.“ След намесата на началника на РПУ от общината връчили на Арсов заповед за осигуряване на временен път през съседни имоти. Пътят обаче бил неизползваем. „Автомобилите на „Общинска охрана“ останаха пред портала на имота цяла нощ – пише в жалбата си до прокуратурата Стойчо Арсов. - В неделя на същото място бе паркирано бяло БМВ, на което пишеше „Кмет на Община“ - служебният автомобил на кмета.“ Едва в понеделник дошъл багер, който да поразчисти трасето, разрешено от управата. Въпреки това в прокарания проход тежък камион не може да мине, защото „пътят“ е тесен, кален, минава през площ, обсипана с купчини пръст и асфалт и 30-тонната кола на „Вторични суровини“ на практика не може да се придвижи там. „Вследствие на тези престъпни действия товарният автомобил престоява в базата ми, налага се да освободя вагоните на ЖП, за да не плащам неустойки, и търпя вреди от невъзможността да изпълня търговски договори и от падащи цени на желязото“, пише в жалбата си Арсов. Той завежда тези дни и граждански иск срещу кмета на Свиленград Георги Манолов за пропуснати ползи и претърпени загуби. Негов адвокат е бившият окръжен съдия Димитър Цветков. „Търпим големи щети – оплака се пред „Старият мост“ Стойчо Арсов. - Цената на желязото пада между 20 и 40 лева за тон всеки ден.“ Заради блокирания достъп е потърсена и прокуратурата в Свиленград. Според законовите промени обаче държавното обвинение вече не може да се меси при самоуправство. Засегнатите в такъв случай могат да потърсят правата си по съдебен ред чрез бързо производство.

Жалбата на Стойчо Арсов е приложена към другите две преписки по случая, казаха от Районна прокуратура – Свиленград. Както „Старият мост“ писа, собственикът на имота на „Вторични суровини“  Желязко Арапкюлиев е внесъл жалба до Районна прокуратура – Свиленград и РДНСК – Хасково за незаконосъобразното изграждане на тротоари и затваряне на достъпа до имота. Това стана преди около месец, когато общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ струпа пред единствения вход купчини пясък, а после бяха изградени тротоари с високи бордюри. От своя страна кметът също е подал оплакване срещу ЕООД-то на Арсов, който пък е наемател на базата.

Всъщност спорът между общината и собственика на имота на „Вторични суровини“ Желязко Арапкюлиев датира от 2008 г., когато със заповед на кмета от този имот се отчуждават дворно място с площ 2 375 кв. м, както и построените в него административна сграда със застроена площ от 180 кв. м, кантар и склад за материали от 50 кв. м, като предлаганото обезщетение е около 54 хил. лв. Арапкюлиев обаче е обжалвал и през 2009 г. съдът е определил общината да му заплати сума в размер на 194 000 лв. На 21 април т. г. изтече една година от влизането в сила на това решение на Административен съд – Хасково. Присъденото обезщетение и разноските по делото обаче не са платени и така Арапкюлиев остава собственик на имота. В същото време текат и лихви, които общината дължи.

Очаква се прокурорската проверка по случая да приключи в началото на май.

Стефка КОЛЕВА