14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Средно по 80 свиленградчани на ден подават заявления за нови документи за самоличност в Паспортна служба на тукашното Районно управление на МВР. Както е известно, издаването на новите лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки стартира на 29 март.

През първите три дни на гишето на Паспортна служба, което работи от 8,30 до 17,30 часа, са били обслужени над 240 нашенци. Тук се приемат заявки и за трите документа. Ако някой желае да подмени само свидетелството си за правоуправление на МПС обаче, трябва да отиде в КАТ-Хасково.

В момента напливът е голям, което е излишно, казаха от полицията. Ако на хората не им се налага да пътуват в чужбина, не е нужно да бързат с подмяната на документите, допълниха от там. Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича тази година, но валидността им е удължена с шест месеца, за да се избегнат опашките в РПУ-тата. През този гратисен период документът важи само в България и с него не може да се пътува зад граница.

Приемането на заявка отнема няколко минути. Първо гражданинът сяда на специално определено място, където автоматизирана система го снима, а полученото изображение се изпраща до компютъра, който обработва заявлението. При желание да бъде подновен международен паспорт се вземат пръстови отпечатъци. Следва подпис на лицето със специална електронна писалка на определен за това малък екран.

Биометрични данни ще имат само паспортите. Личните карти и шофьорските книжки ще се правят от материал, който е много по-издръжлив от досегашния, а освен това ще има и вградени нови защити. Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти, ще продължат да ги ползват.

СМ