18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Средно по 52 дела месечно са гледали тукашните магистрати, колегите им в страната – по 35. Голям ръст бележат производствата срещу длъжници

Районният съд  в Свиленград е на първо място по натовареност на съдиите в областта, сочи отчетът на Хасковски съдебен окръг за 2009 г. Според статистиката, тукашните магистрати са и в челото на класацията на национално ниво с по средно 52 дела месечно, докато колегите в страната са гледали по 35 за месец.

В Районен съд /РС/ – Свиленград през 2009 г. за разглеждане са сложени 1 755 дела. Провели са се 1 660 съдебни заседания, като всички дела са приключени в предвидения от закона 3-месечен срок. Окончателно са свършени 1 445 производства, а останалите продължават на по-горна инстанция, посочи съдия № 1 тук Христо Георчев.

Средно на съдия за миналата година са се падали по 51, 62 дела, а свършените са 42, 50. Изчисленията са направени на базата на действителната натовареност на реално действащите съдии. По щат тук те са петима, но поради отсъстващи по майчинство или болест съдът де факто е работил с трима. Недокомплект е  имало и в съдебната администрация -главен счетоводител, двама съдебни секретари. Така че числата показват обективно истинската натовареност на съдиите. По този показател свиленградските магистрати държат палмата на първенството в Хасковска област. Нашите съдии са и сред най-натоварените в цяла България. Средно за страната на един съдия месечно се падат по 35 дела, от които свършените са 28 /с близо 50 на сто по-малка натовареност/.

През 2009 г. Инспекторатът на Висшия съдебен съвет е извършил проверка на гражданските дела в РС – Свиленград , а през тази – и на наказателните, резултатите от инспекциите са отлични.

За разлика от другите съдилища в България, свиленградските правораздаватели нямат съдебна ваканция, заяви Христо Георчев. Лятото тук е най-натовареният сезон заради многобройните гастарбайтери, пътуващи през ГКПП Капитан Андреево. Част от чужденците извършват нарушения на граничния режим и срещу тях се образуват бързи и незабавни производства. Така е само тук и в Петрич – граничните райони, обясни той.

Както и досега, и през 2009 г. най-много са били наказателните дела. За разглеждане са сложени 1 114 производства, 911 от които са свършени. Над 50 процента от тях са свързани с нарушения по границата – трафик на хора, валутни престъпления, контрабанда. Друго характерно за отчетния период е нарастването на т. нар. заповедни производства. Те са заведени по чл. 410 и чл. 417 от Гражданско-процесуалния кодекс от страна на кредитори, банки и др. срещу длъжници, които не погасяват заемите си. Показателен е фактът, че такива са една трета от всички граждански дела за м. г. Срещу борчлии в тукашния съд са били заведени 293 производства, които са и свършени. Водени са дела за по няколко милиона лева – срещу „Хранко“, „Пътни строежи“ и др.

Запазва се тенденцията от минали години в храма на Темида да се разглеждат най-много производства за гранични престъпления. По-комплицирани като материя са възбудените съдебни преследвания по чл. 172 /б/ от НК за контрабандни стоки с логото на известни търговски марки и по чл. 242 /а/ за транзитни стоки, които се отклоняват от надзора на митническите органи. След делата за нарушение на граничния и митническия режим се нареждат тези за кражби, документни престъпления, административно-наказателни дела. В началото на тази година много характерно е образуването на процеси срещу наркопласьори. Както „Старият мост“ писа, полицията спипа няколко групи разпространители на дрога в района. Срещу тях се води разследване, образувани са дела.

И тази година се очертава изключително голяма натовареност на районните съдии в Свиленград. Прогнозите са до края на 2010 г. на един магистрат да се паднат по 700 – 800 производства. Само за първото тримесечие са разгледани 530 дела – средно по 175 на човек, което е много. В същото време по финансови причини допълнителни щатове не могат да бъдат разкрити, а работата с командировани съдии не е напълно ефективна.

През миналата година Районен съд – Свиленград може да се похвали и с мащабния ремонт, който бе извършен на палатата – за пръв път от откриването й през 1982 г. Напълно е сменена дограмата, изцяло са преоборудвани съдебните зали, работните кабинети и помещения, коридорите и санитарните възли; палатата е снабдена с модерна сигнално-охранителна техника, пожароизвестяване, скенер-рамка, паник бутони за осведомяване, вече информира „Старият мост“. Така РС в Свиленград е един от малкото в страната, отговарящи на европейските изисквания. Освен това, за пръв път в историята си, институцията е получила собствен служебен автомобил - „Шкода Октавия“. „Тук редица чужди граждани за първи път се сблъскват с правораздавателната система на Република България и следва да придобият положителни впечатления от условията на работата и професионализма на магистратите“ - сподели административният ръководител на съда Христо Георчев.

Стефка КОЛЕВА