23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Районната прокуратура в Свиленград ще бъде проверена заради драстичния ръст на сключени извънсъдебни споразумение спрямо предходната година. По същата причина ще бъдат инспектирани държавните обвинения в Стара Загора и Чирпан. Това съобщи апелативният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов.

Атанасов посочи, че има фрапираща разлика в броя на сключените споразумения в различните райони. В Свиленград споразуменията са 61, като причина за големия брой е местоположението на града – близо до границата, както и факта, че през него минават много чужденци, каза Атанасов и подчерта, че от целия апелативен район в Свиленград е най-големият брой проведени бързи производства. Междувпрочем, както „Старият мост“ писа, отчетът на Районна прокуратура – Свиленград сочи, че през 2009 г. от 433 прокурорски акта 212 са приключили със споразумения, а останалите – с обвинителни актове.

„При нас официално нищо не е получено във връзка с някакви проверки – заяви пред „Старият мост“ районният прокурор Антон Стоянов. - Нека да дойдат, да проверяват. Факт е, че от 73 незабавни производства в Хасковски съдебен окръг 72 са при нас. От общо 653 бързи производства 253 са проведени тук, в Свиленград. Това е свързано със спецификата на района. Тези дела в огромната си част са за нарушения на граничния режим и е логично да се водят по този ред.“

СМ