21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Проверка по жалба на „Вторични суровини“ срещу действия на общината е образувана в Районна прокуратура – Свиленград. Собственикът Желязко Арапкюлиев е сезирал държавното обвинение, че е отрязан достъпът до базата му, като пред входа на предприятието вече е изграден тротоар с високи бордюри и то не може да се ползва по изначалното му предназначение като пункт за изкупуване на вторични суровини.

„Повече от 10 дни камионите не могат да влязат – сподели наемателят на  имота Стойчо Арсов. - В момента цените на черните и цветните метали са доста високи и търпим големи загуби. Ще водим и гражданско дело срещу кмета на общината за пропуснати ползи.“

Както „Старият мост“ писа, имотът е отчужден през 2008 г. със заповед на кмета инж. Георги Манолов, като предлаганото обезщетение е около 54 хил. лв. Арапкюлиев обаче е обжалвал и съдът е определил общината да му заплати сума в размер на 194 000 лв. Тези пари обаче не са изплатени и Арапкюлиев продължава да е собственик на имота. Камиони в базата му обаче не могат да влязат, освен ако не минат през бордюрите и тротоара. Тогава обаче ще трябва да се бръкне за солена глоба. Междувпрочем, общината пък се жалва в прокуратурата от „Вторични суровини“, за което също има образувана проверка. Според местната управа имотът не бил урегулиран и не отговарял на изискванията. В същото време Районна прокуратура е извършила регулярна проверка на 5 пункта за изкупуване на вторични суровини в Свиленград и Любимец, сред които и въпросният. Заключението на проверяващите прокурори е, че обектите, включително и тукашните „Вторични суровини“, имат всички необходими разрешителни и лицензи и отговарят на законовите изисквания.

Стефка КОЛЕВА