22
Чет, Фев
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

222 000 лв. са задълженията на населението на общината към ВиК

Водоподаването на домакинства, които не са платили две месечни сметки, се преустановява, заяви началникът на ВиК-Свиленград Михаил Милев. Ако абонатът не е платил сметките за  февруари и март например, от 1 април му спираме водата, обясни Милев.

За петте работни дни от 10-и до 16-и март включително без живителна течност са останали 24 домакинства, които имат задължения на обща стойност 5 624 лв. Най-големият от тези длъжници трябва да плати на ВиК сумата от 1 016 лв. Борчовете, които трябва да внесат останалите, са по-малки. Няма значение дали размерът на задължението е 10 или 100 лв., щом е просрочено, водоподаването на домакинството се спира, каза Михаил Милев. Акцията се изпълнява от 5 групи служители на ВиК, които ежедневно се занимават с тази дейност. При обиколките си по адресите на длъжници за петте дни те са събрали 3 592 лв. от около 40-50 абоната.

Водоподаването се спира с т. нар. заключващо устройство. Този метод е по-лесен, при него не е нужно да се извършват изкопни работи, каза Милев. Устройството се монтира на крана преди водомера и така се преустановява притокът на вода към домакинството. Абонатите не могат сами да го махнат, тъй като за демонтирането му са необходими два специални ключа. Подаването на вода към прекъснатите домакинства се възстановява, когато се платят задълженията. Освен това, трябва да се внесе и такса от 22 лв. за премахване на заключващото устройство. Ако някой го счупи на своя воля, за да ползва вода, ще плаща таксата в двоен размер, каза Милев.

От началото на годината досега по този метод е преустановено водоподаването на 84 домакинства. Шефът на ВиК-Свиленград предупреди, че от следващата седмица акцията ще обхване и фирми, които имат неплатени сметки.

Населението на общината има задължения към ВиК на обща стойност 222 000 лв., каза Милев. По думите му тукашните фирми дължат значително по-малко. Водоподаването към дружествата, които имат по-големи борчове, вече било спряно.

Елена МИХАЛЕВА