13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

По обвинителен акт на прокуратурата районният съд в Свиленград наложи наказание от по две години затвор на двама измамници.

52-годишният Б.З и 46-годишната Г.Х. бяха признати за виновни за това, че в периода от 30.09.2018 г. до 29.08.2019 г., при условията на продължавано престъпление в Сандански, София, Свиленград, Косово и Турция, в съучастие с неустановено по делото лице възбудили и поддържали заблуждение у турския гражданин М.К., на 57 г., причинявайки му имотна вреда в размер на 58 961 евро с левова равностойност на 111 045  лв.,

Присъдата от по 2 години лишаване от свобода е при първоначален „общ“ режим за всеки един от тях.

По делото е установено, че през месец октомври 2018 г. турският гражданин М.К. отседнал в хотел в гр. Сандански. Там се сприятелил със софиянците Б.З и Г.Х. Научавайки подробности от личния  живот на М.К., двамата го въвели в заблуждение, че познавали 28-годишна жена, която живеела в Белгия с чичо си и е сирак. Те му предложили да го запознаят с нея. Чрез телефонно обаждане и показване на снимка пострадалият провел разговор с неустановена по делото жена, която му обещала да се ожени за него и да отиде в Турция. Условието било да реши финансовите й проблеми.

В периода от 30.09.2018 г. до 29.08.2019 г. Б.З и Г.Х възбудили и поддържали заблуждение у М.К. и формирали неверни представи, че жената с име Айшегюл ще се ожени за него. Първо тя щяла да пристигне в България, а след това да заминат двамата и за Турция. За целта било необходимо М.К. да й помогне да разреши различни нейни финансови проблеми и трудности, свързани с неплатени глоби, заболявания, лечения, адвокатски услуги, изваждане на документи, данъци, погасяване на заеми, престой в хотели и други. Мотивиран от тези неверни представи, М.К извършил множество актова на разпореждане със собственото си имущество, като в посочения период лично и чрез свой приятел извършил общо 53 парични преводи в общ размер на 58 961 евро с левова равностойност 111 045 лева. Парите били получени от Б.З. и Г.Х., които не са ги възстановили на пострадалия.

Делото бе гледано в Свиленград, тъй като последният паричен превод е направен от тук и измамниците са пребивавали известно време в града, казаха от прокуратурата.

Присъдата на Районен съд – Свиленград подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Хасково.