13
Съб, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ наложи Окръжният съд в Хасково на 47-годишната Маринела Динкина, която на 10 февруари бе заловена на ГКПП Капитан Андреево да пренася с микробус на път за Турция 47,920 кг марихуана и 3,340 кг кокаин на обща стойност 1 751 280 лева. За крупната контрабанда "Старият мост" писа, уточнявайки, че наркотиците са били укрити в специално пригоден тайник с електрическо заключване. Обвиняемата, която е от Перущица, но живее на квартира в Пловдив, превозвала с микробуса 4 пътнички за Турция.

При разглеждане на мярката съдът прие наличието на обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъплението, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и „Глоба“ до 200 000 лева до 300 000 лева.

От събраните до настоящият момент доказателства – протоколи за оглед, разпит на свидетели, както и обясненията на обвиняемата може да се направи обосновано предположение, че тя е автор на извършеното деяние, се казва в мотивите на съда. Динкина 50 пъти е излизала през границата на страната с една и съща цел срещу заплащане от 300 лева, макар да твърди, че не знаела какво съдържа микробуса. Според съда няма и логично обяснение защо обвиняемата се е съгласила да бъде прехвърлен микробуса на нейно име. Налице е и реалната опасност от укриване, тъй като извършеното престъпление е тежко умишлено с висока степен на обществена опасност, като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Макар и чистото съдебно минало на обвиняемата, не опровергава опасността от укриване и според съда единствената адекватна мярка за изпълняване целите на закона се явява мярката „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 - дневен срок.