21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Едва две години след като бе основно ремонтиран, покривът на читалището в село Щит тече. По таваните са се образували мокри петна, мазилката пада, всичко е съсипано, оплакаха се жители на свиленградското село. Щитското средище на културата е било ремонтирано за последно през 2007 г. Тогава работата беше извършена от фирма, чийто шеф беше Тодор Радев, каза Сашо Карамфилов, който е читалищен секретар в селото от 5 години.

По думите му били отпуснати 15 000 лв. от общинския бюджет. Прехвърлили се само керемидите, поставена била и черна хартия. Извършило се и външно боядисване на сградата в розов цвят, срещу който хората от селото протестирали. В момента част от боята се е олющила и фасадата на сградата е на петна. Едната водосточна тръба е повредена и дъждовната вода се стича по стената.

Покривът протече още същата година, в която беше извършен ремонтът, каза читалищният секретар. Той отсъствал по времето, когато се работело по сградата. „След това написах докладна записка с кое не съм съгласен. Изпратиха комисия, но нищо - само дето шефът на фирмата дойде да се кара с мен и аз излязох виновен - обясни Сашо Карамфилов. - Затова повече не искам да се занимавам с общината.“

Основен ремонт на читалището е правен през 2002-2003 г. С 1 500 лв. се свърши работата тогава, като се ремонтира част от покрива, сложиха се дъски по стрехите и сградата се боядиса отвътре и отвън в бяло, каза тогавашната кметица на селото Кичка Митева

„През 2007 г. ремонт на сградата на читалището в село Щит е извършен от строителна фирма ЕТ “Тераконсулт” – Свиленград - съобщи за „Старият мост“пресаташето на общината Калина Райкова. - Фирмата е подменила част от покривната конструкция, подновила е частично греди,   дъсчената обшивка  и керемидите. Цялата сграда отвън е пребоядисана. Стойността на ремонтните дейности  е около 15 000 лева.

За настоящия проблем не е уведомена  общината, която е собственик на сградата, въпреки че  читалищното настоятелство като ползвател следва да я уведомява писмено  за всякакви проблеми по собствеността, подчерта Райкова. Ремонтът има 5 - годишен гаранционен срок, през който фирмата  се е ангажирала да отстранява  безплатно възникналите повреди.

Комисия от общината ще направи оглед на място, за да  установи причините за протеклия покрив и направи предписание за отстраняването им.“

По данни на информационната база данни „ДАКСИ“ фирма ЕТ „Тераконсулт“ наистина е собственост на свиленградчанина Тодор Радев, като в наименованието е включено и името на съпругата му Иванка Димитрова – шефка на дирекция „Общинска собственост и регионално развитие“ в ОбА.

СМ