21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В Сливен ще бъде позиционирана третата оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух (HEMS).

Първият хеликоптер трябва да пристигне в края на месеца, два ще дойдат през лятото и в края на годината ние трябва да сме готови да бъдат въведени в експлоатация три хеликоптера", каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който посети летище "Бършен" в Сливен.

Базата ще покрива периметъра в Югоизточна България - градовете Бургас, Стара Загора, Хасково, Свиленград, както и Шумен, Варна и Добрич. Сливен е избран заради географското си положение, защото се намира на еднакво разстояние от градовете, където трябва да бъде оказана съответната спешна помощ по въздух. Ще покрива и автомагистрала "Тракия" в частта, която поема трафика от Южното Черноморие до София и обратно

В базата в Сливен, която трябва да бъде готова през декември, ще работи квалифициран екип от пилот, лекар, парамедик, механик за хеликоптера и служители по обслужването. По думите на министъра около 200 души ще бъдат ангажирани в Системата за спешна медицинска помощ в България.

Другите оперативни бази се намират в София, Пловдив, Търговище, Долна Митрополия и Габровница, уточнява Министерството на транспорта и съобщенията.

СМ