13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В рубриката си „Дневен календар“ Българската телеграфна агенция отбеляза 30-годишнината от излизането на първия брой на вестник "Старият мост", седмичник за община Свиленград.

От 2008 г. вестникът има и електронен вариант, пише редакция „Справочна информация“ , която разполага с най-богатия тематичен архив в България. През януари 2022 г. вестникът спира да излиза на хартия, допълва още националният информационен институт на България.

Редовните ни читатели знаят, че през 2008 г. stmost.info става един от първите уеб сайтове на регионални медии в страната. В електронния вариант могат да се прочетат новини, репортажи, интервюта, анализи предимно от Свиленградска и Любимецка общини. Публикациите имат и по-широк обхват – областен и национален. Читателската аудитория е 80 % от България и 20 % - от чужбина. От 2013 г. сайтът има фейсбук страница с близо 6 хиляди последователи.

„Старият мост“ с издател и главен редактор Николай Колев отдавна присъства и в Уикипедия, която съдържа над 40 милиона статии, включително над 250 000 в българоезичната ѝ версия. Изданието е общополитическо, като обхваща всички сфери на обществения живот – икономика, социални дейности, политика, здравеопазване, образование, култура, спорт и др., уточнява популярната, многоезична, уеб базирана енциклопедия. Тя припомня, че през 2001 г. екип от учени от Института по социология към БАН под ръководството на ст.н. с. I ст. д-р Николай Тилкиджиев /1953-2012/, станал по -късно професор, проведе проучване на територията на свиленградската община, след което издаде книгата „Периферната община“. Там се дава следната характеристика на вестник „Старият мост“: "От началото на 1994 г. в Свиленград се публикува частният седмичник „Старият мост“, който е вестникът с най-много излезли броеве в историята на частния вестникарски пазар в града. Вестникът е с висок тираж, с голямо информационно покритие, много добре списван, с богата информация от всички сфери на местния живот, поради което е и изключително популярен и е най-четеният на територията на общината. Може да се каже, че той е не само медията, която най-пълно, професионално и цялостно информира за това, което става на територията на общината, но и формира общественото мнение."

И в периода, когато бе книжно издание, и днес, „Старият мост“ е сериозен източник на новини и събития, на който се позовават и регионални, и централни медии.

Снимки: Титулните страници на първия (06.01.1994 г.) и последния (06.01.2022 г.) брой на вестник „Старият мост“

СМ