22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ако цената на гроздето и тази година е ниска, трябва да блокирате границата, както гръцките фермери. Това заяви кметът инж. Георги Манолов на честването празника Трифон Зарезан в Левка на 14 февруари. Думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти и викове „Браво!“ от събралите се в селската кръчма левчани. Градоначалникът поиска и прошка от хората, тъй като тази година празникът на лозарите и винарите съвпадна със Сирни Заговезни. Ако съм сбъркал някъде, се надявам да ми простите, каза кметът Манолов.

На тържеството в селото гост бе и деканът на спортния факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. Веселин Маргаритов, който е родом от Левка. Беят на лозята Васил Лозанов заряза ритуално лозов масив. Както повелява традицията, бе избран и нов бей. Венецът от лозови клонки трябваше да бъде предаден на Велик Тодоров – собственик на фурна в Свиленград. Той обаче се отказа в последния момент. Така лично кметът Манолов се нагърби с тежката бейска задача. Следващата година той ще организира честването на Трифон Зарезан в селото и ще зареже ритуално лозята.

На тържеството се събраха много хора от селото. Присъстващите се насладиха на изпълненията на известната народна певица Жечка Сланинкова и бургаския оркестър „Странджа“. Лозарите си пожелаха за тази година добра реколта и по-високи изкупни цени на гроздето.

СМ